SC Heerenveen
0 – 0
Fortuna Sittard

Opmerkelijk: VfB Stuttgart-speler gaf valse naam en leeftijd op

Opmerkelijk: VfB Stuttgart-speler gaf valse naam en leeftijd op

9 juni 2021 – VfB Stuttgart-speler Silas Wamangituka (22) heeft een opmerkelijke onthulling gedaan: de Congolese voetballer blijkt in werkelijkheid Silas Katompa Mvumpa te heten. Daarnaast is hij ook nog een jaar ouder dan in zijn spelerspaspoort staat. Mede omdat zijn management daarop aanspoorde, heeft hij fraude in zijn papieren gepleegd. Met dit bericht hoopt de man die een hoge transferwaarde vertegenwoordigt, zijn blazoen te zuiveren. 

Het talent stelt op de officiële website van VfB Stuttgart dat hij onder druk van zijn makelaar een andere identiteit heeft aangenomen. Nu klapt hij dus uit de school. "Ik heb de afgelopen jaren constant in angst geleefd. Ik maakte me ook grote zorgen over mijn familie in Congo. Het was een grote stap voor mij om mijn verhaal te onthullen. Ik hoop dat ik ook andere spelers kan aanmoedigen die soortgelijke ervaringen hebben met makelaars."

De kans bestaat dat hij door de valse identiteit een zware sanctie opgelegd krijgt, maar de club gaat daar niet van uit. De zaak was namelijk al in vertrouwen aangekaart bij de Duitse voetbalbond, vertelt technisch directeur Thomas Hitzlsperger. "We hebben vanuit ons oogpunt alle noodzakelijke maatregelen genomen en de verantwoordelijke instanties ingeschakeld. We maken deze ongebruikelijke zaak bewust op eigen initiatief openbaar om te onderstrepen dat we zo transparant mogelijk te werk willen gaan, met oog voor de bescherming van onze speler."

De aanvaller beleefde dit seizoen zijn absolute doorbraak in de Bundesliga met elf doelpunten en vijf assists in 25 Bundesliga-duels. Zijn marktwaarde wordt volgens de website Transfermarkt geschat op 25 miljoen euro, waarmee hij een van de duurste spelers van de Duitse middenmoter is. 

gerelateerd