Groep A: maakt Italië favorietenrol waar tegen lastige underdogs?

11 juni 2021, 12:10

Aan Italië en Turkije vanavond de eer om de aftrap van een in veel opzichten bijzonder EK te verzorgen. Eerstgenoemde geldt op papier als de duidelijk favoriet in groep A - misschien zelfs als een van de kanshebbers voor de eindzege - maar Turkije, Wales én Zwitserland hebben het in zich om het de Azzurri erg lastig te maken. FCUpdate.nl licht de ploegen in deze interessante en onvoorspelbare poule uit.

Italië

Een absolute wereldtopper van het kaliber Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne of Kylian Mbappé. Dat lijkt het enige wat de EK-selectie van bondscoach Roberto Mancini mist. Buiten dat hebben de Italianen echter een sterke, brede en gebalanceerde selectie die wel eens als gevaarlijke outsider voor de titel kan gelden. Gianluigi Donnarumma, Marco Verratti, Nicolò Barella, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile, Federico Chiesa... Het zijn slechts enkele van de vele opties waar bondscoach Roberto Mancini over beschikt. 

En dan gaat het nog niet eens over de ongeslagen reeks die Italië al in september 2018 (!) inzette en waar nog altijd geen einde aan is gekomen. Ook San Marino (7-0) en EK-ganger Tsjechië (4-0) kwamen in de laatste weken voor het EK niet in de buurt van een resultaat tegen de Italianen. Sterker nog, de laatste ploeg die Italië überhaupt een tegendoelpunt bezorgde was Oranje op 14 oktober 2020 (1-1). Sindsdien hield de ploeg acht keer de nul. Zet het die reeks ook door wanneer het in de openingswedstrijd van het EK bezoek krijgt (Italië speelt de gehele groepsfase thuis, in Rome) van Turkije? 

Coach: Roberto Mancini

Blikvanger: Marco Verratti

Hoogste EK-kwalificering: Winnaar (1968)

Oefenduels: Italië – San Marino 7-0, Italië – Tsjechië 4-0

Eredivisie-spelers: -

Record-international: Gianluigi Buffon (176)

FIFA-ranking: 7e

Turkije

Overeenkomsten tussen de Franse stuntploeg Lille en het Turkse nationale elftal? Dat is ten eerste een drietal spelers: veteraan en topscorer Burak Yilmaz, schaduwspits Yusuf Yazici en rechtervleugelverdediger Zeki Celik. De drie speelden een belangrijke rol in het kampioenschap van Lille, dat onder meer het sterrenensemble van Paris Saint-Germain achter zich liet. Een dergelijke stunt zou de tweede overeenkomst kunnen gaan vormen.

Want voeg smaakmaker Hakan Calhanoglu en verdedigers Merih Demiral, Caglar Söyüncü en Ozan Kabak aan het lijstje toe en geconcludeerd kan worden dat ook Turkije een ploeg heeft die tot een stunt in staat zou kunnen zijn. Dat wordt onderstreept door een aantal aardige resultaten in aanloop naar het EK, zoals ook de 4-2 overwinning op Oranje. Bovendien beschikt Turkije over een groot aantal jonge talenten, onder wie Orkun Kökcü en Halil Dervisoglu. Kunnen ook zij dit EK een rol gaan spelen voor de Turken?

Coach: Senol Günes

Blikvanger: Hakan Calhanoglu

Hoogste EK-kwalificering: Halve finale (2008)

Oefenduels: Turkije – Azerbeidzjan 2-1, Turkije – Guinee 0-0, Turkije – Moldavië 2-0

Eredivisie-spelers: Orkun Kökçu

Record-international: Rüstü Reçber (124)

FIFA-ranking: 29e

Wales

Wales kennen we in het recente verleden vooral als de grote verrassing op het EK van 2016. Het land debuteerde op het toernooi, werd direct eerste in groep B - boven Engeland - en schakelde daarna Noord-Ierland en zelfs favoriet België uit. In de halve finale strandde de ploeg tegen de uiteindelijke kampioen Portugal, maar het toernooi was hoe dan ook meer dan geslaagd. Het is de vraag of een dergelijk succes dit jaar herhaald kan worden.

De ogen zullen uiteraard vooral gericht zijn op Gareth Bale, maar ook van Wayne Hennessey (Crystal Palace), Ben Davies (Tottenham Hotspur) Aaron Ramsey (Juventus), Joe Allen (Stoke City) en Daniel James (Manchester United) - op laatstgenoemde na allemaal basisspelers op het vorige EK - mag iets worden verwacht. Het land wordt geleid door Robert Page en zijn Nederlandse assistent Albert Stuivenberg, als vervangers van de in opspraak geraakte Ryan Giggs. Kunnen zij Wales naar een nieuwe stunt leiden?

Coach: Robert Page

Blikvanger: Gareth Bale

Hoogste EK-kwalificering: Halve finale (2016)

Oefenduels: Frankrijk – Wales 3-0, Wales – Albanië 0-0

Eredivisie-spelers: -

Record-international: Chris Gunter (100)

FIFA-ranking: 17e

Zwitserland

Zwitserland gaat het EK in als de opvallende nummer dertien van de FIFA-wereldranglijst. Daarmee laat het onder meer Oranje en WK-finalist Kroatië onder zich, evenals poulegenoten Turkije en Wales. Het land kwam nooit ver op een EK, maar wist tijdens de laatste drie eindtoernooien (EK 2016 en WK 2014 en 2018) de groepsfase te overleven. Lukt dat ook in deze tamelijk onvoorspelbare poule?

De voorbereiding verliep in ieder geval voorspoedig. De Verenigde Staten (2-1) en EK-debutant Finland (3-2) werden verslagen en ook de B-garnituur - met onder meer PSV'er Yvon Mvogo op goal - liet zich gelden door Liechtenstein met liefst 7-0 te kloppen. Ook zij kunnen dus van waarde zijn voor de ploeg van Vladimir Petkovic, die in Granit Xhaka (Arsenal) en Xherdan Shaqiri (Liverpool) zijn sterkhouders kent. 

Coach: Vladimir Petkovic

Blikvanger: Granit Xhaka 

Hoogste EK-kwalificering: Achtste finale (2016)

Oefenduels: Zwitserland - Finland 3-2, Zwitserland – Verenigde Staten 2-1, Zwitserland – Liechtenstein 7-0

Eredivisie-spelers: Yvon Mvogo

Record-international: Heinz Hermann (118)

FIFA-ranking: 13e

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen