Het dramajaar van Van de Beek in 5 hoofdstukken

8 juni 2021, 12:53

Donny van de Beek zal deze zomer met Oranje geen gooi doen naar de EK-titel. De 24-jarige middenvelder is geblesseerd geraakt en keert daarom huiswaarts. Daarmee is zijn rampseizoen compleet. Het dramatische jaar van de middenvelder van Manchester United samengevat in vijf hoofdstukken.

Start als bankzitter

Natuurlijk zal Donny van de Beek kort na zijn miljoenentransfer van Ajax naar Manchester United niet direct hebben gerekend op een basisplaats bij de Engelse topclub. Hij zal er vrede mee hebben dat hij tijdens zijn eerste duel als speler van United, tegen Crystal Palace, op de bank begint. 23 minuten voor tijd komt hij als invaller binnen de lijnen en weet hij het net te vinden. Hij kan niet voorkomen dat zijn ploeg met 1-3 verliest, maar zijn invalbeurt biedt perspectief. Toch zit hij ook de week daarna op de bank. Tegen Brighton valt hij slechts één minuut in. In de eerste dertien duels begint hij slechts tweemaal in de basis.

Bank warm houden

In zijn spaarzame minuten, voornamelijk als invaller, weet Van de Beek geen indruk te maken. Vanaf Boxing Day beleeft Van de Beek waarschijnlijk een van de zwaarste periodes uit zijn nog prille loopbaan. Van de Beek blijft liefst zes duels op rij de volledige wedstrijd op de bank. Pijnlijk genoeg blijft United in die serie ongeslagen. Als hij eind januari eindelijk weer eens als invaller mag opdraven, verliest United verrassend van Sheffield United (1-2).

Spierblessure

Ja, een blessure past perfect in zijn dramatische seizoen. In februari en maart moet Van de Beek acht duels laten schieten wegens spierproblemen. Zo mist hij het Europa League-tweeluik met Real Sociedad en moet hij vijf Premier League-duels vanaf de tribune toekijken. Zonder Van de Beek zet Manchester United de stijgende lijn voort.

Geen bijdrage in finale

Van de Beek moet het dit seizoen vooral doen met speeltijd in de onbelangrijke League Cup. In de halve finale van de Europa League mag hij nog opdraven, maar tijdens de wedstrijd van het jaar heeft zijn coach hem niet nodig. Ole Gunnar Solskjaer besluit Van de Beek tijdens de Europa League-finale tegen Villarreal 120 minuten op de bank te laten. Vanaf daar ziet hij dat de Spanjaarden na strafschoppen te sterk zijn.

Streep door EK-droom

Ondanks zijn geringe speeltijd heeft bondscoach Frank de Boer 'gewoon' een plekje in zijn selectie voor Van de Beek. Hoewel de middenvelder slechts 1456 minuten in actie komt, voegt hij zich bij de selectie van het Nederlands elftal. Een blessure gooit echter roet in het eten. Daarmee komt er definitief einde aan een jaar vol teleurstellingen van de ex-Ajacied.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen