'Uniek' gebaar van Roemenië voor oefenwedstrijd tegen Engeland

6 juni 2021, 16:23

Een mooi gebaar van de nationale voetbalbond van Roemenië. Het land heeft laten weten dat het zal meedoen aan het statement van de nationale ploeg van Engeland, dat voor de vriendschappelijke wedstrijd zal knielen in de strijd tegen racisme. In de afgelopen jaren was Roemenië meermaals het middelpunt van beschuldigingen van racisme, ditmaal vallen ze positief op.

Met dit gebaar maakt de huidige selectie namelijk erg duidelijk in elk geval fel tégen racisme te zijn. In 2014 kwam er een rapport van de Europese commissie naar buiten waarin stond dat er in Roemenië meer tegen racisme gedaan moest worden. In 2019 werd de voetbalbond nog op het matje geroepen door de FIFA vanwege racistische uitingen in de wedstrijd tegen Zweden (0-2 verlies).

Eind 2020 was de Roemeense vierde official Sebastian Coltescu nog de gebeten hond bij de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul BB. Hij werd beschuldigd van racistische uitingen aan het adres van Pierre Webó, waardoor het duel uiteindelijk zelfs gestaakt moest worden. Uiteindelijk werd hij overigens wel bestraft, maar niet vanwege racisme.

Ditmaal komt Roemenië dus eens positief in het nieuws als het gaat om de strijd tegen discriminatie: na een overleg tussen de Roemeense voetbalbond en de Engelse FA is er besloten om het statement te maken. De spelers van de Roemenen hebben aangegeven 'graag' een dergelijk statement te maken. Het is voor het land de eerste keer dat ze zo'n gebaar maken, waarmee ze hun solidariteit tonen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen