Hoe sterrenelftal Portugal EK-titel verdedigt met 'anti-voetbal'

7 juni 2021, 15:01   Bijgewerkt: 15 juni 2021, 14:34

Na vier EK-dagen staan vanavond de eerste wedstrijden in de Poule des Doods op het programma. Volgens de bookmakers is de kans groot dat de uiteindelijke winnaar uit Groep F komt. Van Portugal wordt dit EK veel verwacht. Hoe staat regerend Europees kampioen ervoor?

Portugal EK 2016

Portugal heeft zich de laatste jaren regerend Europees kampioen mogen noemen door het EK in 2016 op de naam te schrijven. In meerdere opzichten was het een merkwaardig toernooi, want met slechts één overwinning na 90 minuten, won het de grote cup. De Portugezen kwamen de poule met IJsland, Hongarije en Oostenrijk wonderbaarlijk genoeg door met drie gelijke spelen. Alleen de halve finale tegen Wales werd in de reguliere speeltijd winnend afgesloten. In alle andere wedstrijden was of een verlenging of waren strafschoppen nodig.

Speelwijze

De Portugezen treden met dezelfde bondscoach aan als op het vorige EK: Fernando Santos. Luis Mateus, journalist bij de gerenommeerde Portugese sportkrant A Bola neemt ons mee in de speelwijze. "De manier van spelen van Portugal is niet heel veel veranderd sinds het gewonnen EK van 2016. In de kwalificatie voor dit toernooi speelde het misschien iets aanvallender, maar nog altijd ligt de focus op het verdedigen. De voetbalfilosofie van Fernando Santos is dat zijn team heel solide speelt. Het maakt hem niet uit als het spel niet om aan te zien is, als er maar resultaat wordt behaald. Balbezit is niet heilig en er wordt vrij direct gespeeld. Sinds het toernooi in 2016 is de selectie wel iets veranderd. Over het algemeen zit er nu meer kwaliteit in het elftal."

Sterspelers

Wie zijn telescoop op een heldere zomernacht op de grote beer richt, ziet minder sterren dan iemand die met zijn leesbril de spelerslijst van Portugal doorleest. Ondanks zijn leeftijd van 36 jaar, blijft Cristiano Ronaldo de absolute blikvanger. De topscorer van de Italiaanse competitie viel in de vorige editie in de gewonnen finale tegen Frankrijk al na 25 minuten spelen uit, waarmee hij een absolute heldenrol zag vervliegen. Zijn droom om met de nationale ploeg Europees kampioen te worden, kwam wel in vervulling.

Zwaktes

Mateus noemt Portugal een zeer compleet team. Toch ziet ook hij dat het elftal bepaalde zwaktes heeft. "Ook het B-team van Portugal zou zich kunnen kwalificeren voor dit toernooi, alleen in de defensie is de spoeling dun. Centraal achterin staan de 38-jarige Pepe en Ruben Dias van Manchester City. De spelers daarachter halen nog lang niet dat niveau. Als een van hen wegvalt, moet de trainer misschien wel Danilo Pereira een linie terughalen."

De breedte centraal achterin zou dus voor problemen kunnen zorgen, maar het grootste probleem zit hem echter in het mentale aspect. "De grootste zwakte is de mindset. Portugal speelt momenteel nog niet als een Europees kampioen en de manier waarop het in 2016 won, geeft ook niet erg veel vertrouwen. Dat is soms terug te zien in het spel."

Dilemma

Zoals bij vrijwel elk land heeft de bondscoach enkele lastige beslissingen te nemen. Zo dreigt een grote naam op de Portugese bank te belanden. "Het lijkt erop dat er geen plaats zal zijn voor João Felix, terwijl dat een van de meest getalenteerde tieners is die ik in mijn hele leven heb zien spelen. Er is niet echt ruimte voor een nummer tien en dat is ook een beetje het probleem van Bruno Fernandes. Het hele elftal is rondom Ronaldo gebouwd. Negen van de tien keer speelt Pepe de crosspass richting Ronaldo, waardoor de middenvelders vaak worden overgeslagen. Portugal kan in een 4-3-3 of in een 4-4-2 spelen, maar met spelers als Ronaldo, Diogo Jota, Bernardo Silva en Bruno Fernandes zijn er al genoeg aanvallend ingestelde spelers."

Revelatie

Naast de grote namen, is er volgens Mateus nog een speler om dit toernooi in de gaten te houden. De 18-jarige Nuno Mendes is dit seizoen doorgebroken als vaste linksback van de Portugees landskampioen Sporting CP. "Hij is één van de grote transfertargets deze zomer en een goed toernooi zal dat alleen nog maar stimuleren. Hij is fysiek ontzettend sterk, heel dynamisch en staat verdedigend gewoon zijn mannetje."

Eredivisie-spelers

Het Portugese gehalte in de Eredivisie was dit seizoen verwaarloosbaar. Met João Teixeira van Feyenoord telde onze competitie welgeteld één Portugees en met Mica Pinto (Sparta Rotterdam) en Lisandro Semedo (Fortuna Sittard) nog twee halve. De Portugese selectie kent zodoende geen enkele Eredivisie-speler en slechts één oud-Eredivisionist. Danilo Pereira speelde op een blauwe maandag nog een seizoen voor Roda JC. Dat seizoen eindigde Roda zestiende en voorkwam het via de nacompetitie ternauwernood degradatie. Zonder echt te imponeren keerde de gehuurde Danilo terug bij Parma. Via CS Maritimo kwam hij bij FC Porto terecht, waar hij ook op internationaal niveau iedereen in Kerkrade verraste. Dit seizoen werd hij door Paris Saint-Germain gehuurd van de Portugese grootmacht en speelde twintig wedstrijden.

Tijdperk Ronaldo

Selectie

Keepers: Anthony Lopes, Rui Patrício, Rui Silva

Verdedigers: João Cancelo, Nélson Semedo, José Fonte, Pepe, Rúben Dias, Nuno Mendes, Raphael Guerreiro

Middenvelders: Danilo Pereira, João Palhinha, Rúben Neves, Bruno Fernandes, João Moutinho, Renato Sanches, Sérgio Oliveira, William Carvalho

Aanvallers: Pedro Gonçalves, André Silva, Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Diogo Jota, Gonçalo Guedes, João Félix, Rafa Silva

Groep F

1. Frankrijk

2. Duitsland

3. Hongarije

4. Portugal

Programma

15-06 18:00 | Hongarije – Portugal

19-06 18:00 | Portugal – Duitsland

23-06 21:00 | Portugal – Frankrijk

Door: Edo van Rossum

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen