"Het is de totale verkrachting van het Nederlandse voetbal"

4 juni 2021, 08:10

Kees Kist heeft niet bepaald genoten van het optreden van het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Schotland (2-2). De voormalig aanvaller is geen voorstander van de 5-3-2-formatie waarmee bondscoach Frank de Boer  experimenteerde.

"Het is de totale verkrachting van het Nederlandse voetbal", windt Kist er in gesprek met De Telegraaf geen doekjes om. "Ik heb negentig minuten lang heel boos voor de tv gezeten. Dit is zo Nederland niet eigen. Wij voetballen al decennia vanuit een stijl waarbij we dominant willen zijn in het veld. Dat is altijd zo geweest. We zijn een voetballand dat open speelt, dat druk zet en daardoor vaak domineert. Daar houden alle tegenstanders rekening mee."

Het doet Kist pijn dat Oranje tegen 'het niet eens complete' Schotland met vijf verdedigers speelde. 'Het leek he-le-maal nergens op. Met vijf man achterin krijgen we toch nog twee goals tegen. Dan weet ik niet goed waar we mee bezig zijn. Hoe kunnen er met vijf verdedigers nog zulke gaten vallen? Ik snap dat je als coach iets wil uitproberen, maar dit systeem is voor landen als Italië of andere defensief ingestelde landen. Die verdedigen al zo sinds de Tweede Wereldoorlog. Ga gewoon lekker terug naar 4-3-3, drukzetten en vastzetten van de tegenstander op hun eigen helft. Daar zijn we veel beter in."

Jurriën Timber en Memphis Depay vielen Kist positief op, terwijl Matthijs de Ligt volgens de voormalig topschutter niet zijn beste dag had. "Normaal is hij degelijk. Ik hou niet zo van dat handjes opsteken voor buitenspelsituaties die er niet zijn. Ik wil gewoon zien dat ze er voor gaan. Als je voor het Nederlands elftal uitkomt, moet je met het mes in je bek spelen, zeg ik altijd. Maar er waren meer spelers die niet uit de verf kwamen. Dumfries, Frenkie de Jong, etc. Ze liepen allemaal te veel na te denken over het systeem."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen