Nederland blameert zich in aanloop naar EK tegen Schotland B

2 juni 2021, 22:40   Bijgewerkt: 2 juni 2021, 23:21

De eerste oefenwedstrijd van het Nederlands elftal is uitgelopen op een flinke teleurstelling. Tegen een zwaar gehavend Schotland, dat zeven spelers miste wegens corona, werd met 2-2 gelijkgespeeld. Matthijs de Ligt zag er bij beide doelpunten niet goed uit waardoor Kevin Nisbet en Jack Hendry konden profiteren. Memphis Depay was met twee doelpunten, waarvan één in de laatste minuut, toch nog goed voor een gelijkspel.

Waar de andere Europese landen langzaamaan van de oranje kleurcode afgaan, kleurt Nederland de laatste dagen juist steeds meer oranje. De huizen in de straat worden subtiel verbonden met de buurman die je normaal nooit spreekt door oranje vlaggetjes, de buurvrouw die helemaal niets met voetbal heeft, loopt plots met twee rood-wit-blauwe klompen op haar hoofd en hier en daar klinkt zelfs het geluid van een verdwaalde oranje vuvuzela. Wellicht iets gechargeerd, maar Nederland heeft zich eindelijk weer eens geplaatst voor een groot toernooi en de Oranje-koorts borrelt alweer op.

De grootste kansen in de openingsfase waren dan ook voor de Schotten en de openingstreffer was toe te schrijven aan diverse individuele fouten op rij. Matthijs de Ligt, die een erg ongelukkige wedstrijd speelde, gaf een stuiterende inspeelpass op Memphis die de controle volledig miste, waardoor Jack Hendry van afstand kon schieten. Krul had de motorisch training blijkbaar overgeslagen en reageerde te laat op de schuiver in de hoek. Gelijk daarop kreeg Schotland ook nog de kans om de score te verdubbelen. De Ligt dekte niet kort genoeg en via een korte combinatie kwam Lyndon Dykes op de doelman af, maar hij was minder op schot.

Liverpool-back Andy Robertson kwam met een afgemeten voorzet op de proppen en Matthijs de Ligt was op halve snelheid niet op tijd om invaller Kevin Nisbet van scoren te houden. Vanaf dat moment ging het iets beter bij Oranje en kwamen er wat kleine kansjes. De eveneens ingevallen Patrick van Aanholt was dicht bij de gelijkmaker. Hij glipte lang de verdediging en dwong de doelman tot een knappe redding in de korte hoek. Ondanks enkele aanvallende wissels, werd het uiteindelijk toch een flinke deceptie voor het Nederlands elftal. Een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd, krulde Memphis uiteindelijk alsnog de 2-2 binnen uit een vrije trap. 

Zo leverde de eerste test direct een negatief resultaat op. Tegenwoordig is men vaak blij met een negatieve test, maar Frank de Boer zal niet bepaald in een jubelstemming zijn. Hij moest concluderen dat het 5-3-2 systeem niet goed uit de verf kwam, maar ook dat is wat waard. Het is nu aan hem de taak om het voor komende zondag beter neer te zetten.

Opstelling Nederland:

Tim Krul; Owen Wijndal (69. Patrick van Aanholt), Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij (85. Luuk de Jong), Jurriën Timber (69.Steven Berghuis), Denzel Dumfries; Frenkie de Jong (31. Davy Klaassen), Georginio Wijnaldum (31. Ryan Gravenberch), Marten de Roon; Wout Weghorst (69. Quincy Promes), Memphis.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen