EK-Glazen Bol: Oranje vooralsnog dramatisch, Fransen topfavoriet

3 juni 2021, 18:00

De start van Europees kampioenschap nadert: de eerste wedstrijd komt steeds dichterbij en de voorbereiding is in volle gang. Welke land gaat verrassen, welk land valt tegen en wie gaat er uiteindelijk met felbegeerde beker aan de haal? FCUpdate.nl blikt in de Glazen Bol-serie vooruit met redacteurs en vandaag in deel I: hoofdredacteur Nathan Sprey.

Oranje: het kan alleen maar beter

Op het moment van schrijven is het Nederlands elftal één grote ongeorganiseerde bende. Frank de Boer gooide zijn naam te grabbel tijdens een dramatische persconferentie, maakte oorlog met Ryan Babel en later ook Jasper Cillessen met zijn opmerkelijke besluiten, noemde en passant Quincy Menig na een dramatisch gelijkspel tegen Schotland B. Strak georganiseerd is Oranje geenszins en dat belooft over het algemeen weinig goeds voor het eindtoernooi. Het enige waar we ons aan vast kunnen houden is het feit dat De Boer bij Ajax veel prijzen pakte en een aantal belangrijke spelers best aardig in vorm is. Als het qua loting tegenzit stranden we in de achtste finale, zit alles mee dan kan het zomaar een heel mooi toernooi worden. In elk geval kan het alleen maar beter dan het tot dusver ging in de voorbereiding...

{image[346894][right-half][]}Winnaar: Frankrijk

Wie een blik werpt op de EK-selectie van Frankrijk, heeft geen betoog meer nodig om de ploeg van Didier Deschamps te kronen tot absolute favoriet. Zelfs met de vierde keuze op elke positie zou een gooi naar de EK-titel nog tot de mogelijkheden behoren, maar met de A-keuzes ook nog eens vrijwel allemaal in grote vorm, zijn de Fransen de absolute topfavoriet. Kylian Mbappé, Karim Benzema, N'Golo Kanté, Antoine Griezmann, Paul Pogba: het keurkorps bestaat uit topscorers, MVP's en Europese finalisten uit werkelijke alle competities.

Tegenvaller: Portugal

Als regerend Europees kampioen ligt de druk voor Cristiano Ronaldo en consorten ontzettend hoog. Zat op het vorige EK vrijwel alles mee, kan ditmaal het een en ander weleens tegenvallen. Een ongekend zware poule, de druk als titelhouder, Ronaldo die geen geweldig seizoen heeft gekend ondanks zijn indrukwekkende statistieken. Het land heeft individueel nog altijd ontzettend veel kwaliteit, maar een herhaling van het spoorkje in 2016 zit er ditmaal normaliter niet in.

Verrassing: Oekraïne

Als opponent in de poule van Nederland is het niet te hopen dat ze in de groepsfase het écht al heel goed gaan doen, maar als het elftal van Andriy Shevchenko tweede wordt in de poule, lonkt de route via Groep A naar de kwartfinale. Ondanks dat het een elftal met vrijwel immer onbekende namen is, maakte het in de kwalificatie ontzettend veel indruk met bijvoorbeeld zeges op Portugal (2-1) en Servië (5-0). De recente vorm was weliswaar een stuk minder dan destijds, maar voor een eindtoernooi kan de ploeg wellicht voor een verrassing zorgen als de route meezit en de eensgezindheid terugkeert.

{image[343859][left-half][]}Topscorer: Romelu Lukaku

Na het kampioenschap met Internazionale wil Romelu Lukaku ongetwijfeld meer met de nationale ploeg van België. Persoonlijk succes zit er in elk geval wel in, want met Rusland, Finland en Denemarken krijgt de onbetwiste eerste spits van onze zuiderburen vast kansen genoeg in de groepsfase. In de EK-kwalificatie was hij ook al Belgisch topscorer en met de eerste plaats in de poule, kan er ook zomaar nóg een laagvlieger uitrollen. Dan is Lukaku op z'n gevaarlijkst!

Deze speler maakt het eerste doelpunt: Ciro Immobile

Dit land blijft zonder punten: Hongarije

Topscorer Oranje: Georginio Wijnaldum

Beste speler van het toernooi: N'Golo Kanté

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen