Zo zagen vorige voorbereidingen van het Nederlands elftal eruit

1 juni 2021, 13:00   Bijgewerkt: 1 juni 2021, 13:12

De voorbereiding van het EK voor het Nederlands elftal is inmiddels op volle gang en de eerste oefeninterland komt er zelfs al aan. Nederland zal het op woensdagavond opnemen tegen het eveneens gekwalificeerde Schotland, kort daarna komt ook Georgië nog op bezoek in Enschede. Op 13 juni begint het hoofdtoernooi voor Oranje met de wedstrijd tegen Oekraïne. FCUpdate.nl blikte terug op de vorige voorbereidingswedstrijden van het Nederlands elftal.

WK 2006

{image[348275][right-half][Nederland - Kameroen 2006]}27 mei 2006: Nederland – Kameroen 1-0 (23. Van Nistelrooy 1-0)

1 juni 2006: Nederland – Mexico 2-1 (18. Borgetti 0-1, 53. Heitinga 1-1, 57. Babel 2-1)

4 juni 2006: Nederland – Australië 1-1 (9. Van Nistelrooy 1-0, 54. Cahill 1-1)

In de maand voor het WK in Duitsland stonden drie oefenwedstrijden in de planning voor Oranje, dat geen enkel topland trof. Het duel met Kameroen, een team dat het niet voor elkaar kreeg om zich te kwalificeren voor het WK 2006, stond als eerste op het programma voor de mannen van Marco van Basten. Nederland had duidelijk de overhand en creëerde daardoor een hoop kansen. Uiteindelijk eindigde het in een 1-0 overwinning voor Oranje. Het enige doelpunt kwam van Ruud van Nistelrooy, die de bal met rechts binnenschoot nadat André Ooijer de bal richting zijn voeten kopte. Daarmee was het Nederlands elftal goed gestart, nadat de kwalificatie ook winnend was afgesloten.

Ook de tweede wedstrijd werd gewonnen door Nederland. Dit keer nam Oranje het op tegen Mexico. In de beginfase van de wedstrijd kwam het weliswaar op achterstand door een corner, die werd binnengekopt door Jared Borgetti. Nederland kwam kort na de rust wel op gelijke hoogte, eveneens uit een hoekschop: John Heitinga knikte binnen. Nog geen vijf minuten later had Nederland ook de voorsprong te pakken, toen Ryan Babel een voorzet van Dirk Kuyt met een volley het doel in werkte: 2-1.

Onder het oog van 46.000 toeschouwers ging de uitzwaaiwedstrijd wel mis voor Oranje: op zondag 4 juni speelde Nederland gelijk tegen Australië van Guus Hiddink, een ploeg die bekend stond om het harde en fysieke spel. Oranje kwam vroeg in de wedstrijd nog wel op voorsprong via Van Nistelrooy, die een geblokt schot van Ooijer binnenschoot. Maar toen Tim Cahill de Australiërs op gelijke hoogte zette kort voor de zestigste minuut, had Nederland geen antwoord meer. De Australiërs lieten zich daarbij van hun slechte kant zien, Phillip Cocu, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst verlieten allemaal geblesseerd het veld. De Australische Wilkshire pakte ook nog rood. Het was een vriendschappelijke wedstrijd, maar er hing geen vriendschappelijke sfeer op het veld.

EK 2008

{image[348276][right-half][Nederland - Denemarken 2008]}24 mei 2008: Nederland – Oekraïne 3-0 (23. Kuijt 1-0, 38. Hunterlaar 2-0, 63. Babel 3-0)

29 mei 2008: Nederland – Denemarken 1-1 (29. Van Nistelrooy 1-0, 56. Poulsen 1-1)

1 juni 2008: Nederland – Wales 2-0  (35. Robben 1-0, 54. Sneijder 2-0)

Voorafgaand aan het EK van 2008 stonden ook drie oefenwedstrijden op het programma voor het elftal van nog altijd Van Basten, dat een moeizame kwalificatie voor het EK in Zwitserland achter de rug had. Nederland werd tweede in de een groep met Roemenië, Bulgarije, Slovenië, Wit-Rusland en Luxemburg. De voorbereidingen waren dus een mooi meetmoment voor Oranje richting de poule des doods (Frankrijk, Italië en datzelfde Roemenië). De eerste wedstrijd tegen Oekraïne, dat zich niet had geplaatst voor het eindtoernooi, werd vrij gemakkelijk gewonnen (3-0).

De tweede wedstrijd van de voorbereiding verliep iets minder gemakkelijk. Het was de wedstrijd tegen Denemarken, dat zich ook niet had geplaatst had voor het eindtoernooi in Zwitserland. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij Nederland wel als eerste de voorsprong pakte via Van Nistelrooy. In het begin van de tweede helft kwam Denemarken op gelijke hoogte door voormalig Ajacied Christian Poulsen.

De laatste wedstrijd van de voorbereiding was tegen Wales, dat niet gekwalificeerd was voor het eindtoernooi. De wedstrijd eindigde in een overtuigende 2-0 overwinning van het Nederlands elftal. Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd was een treffer van Wesley Sneijder: die snoeihard een vrije trap binnenschoot vanaf ongeveer dertig meter. Het bleek een opmaat naar geweldige groepsfase van Oranje, maar eveneens een treurige uitschakeling tegen Rusland.

WK 2010

26 mei 2010: Nederland – Mexico 2-1 (17. Van Persie 1-0, 41. Van Persie 2-0, 74. Hernández 2-1)

{image[348279][right-half][Nederland - Hongarije 2010]}1 juni 2010: Nederland – Ghana 4-1 (30. Dirk Kuyt 1-0, 72. Van der Vaart 2-0, 78. Gyan 2-1, 80. Sneijder 3-1, 87. Van Persie 4-1)

5 juni 2010: Nederland – Hongarije 6-1 (6. Dsudzsák 0-1, 22. Van Persie 1-1, 56. Sneijder 2-1, 64. Robben 3-1, 71. Van Bommel 4-1, 74. Elia 5-1, 79. Robben 6-1)

Voorafgaand aan het legendarische toernooi in Zuid-Afrika speelde Oranje ook drie wedstrijden het eerste duel vond plaats op 26 mei 2010, de oefenwedstrijd tegen Mexico. Onder leiding van Bert van Marwijk nam Oranje het eerst op tegen Mexico in het stadion van Freiburg. Zonder een groot aantal bassispelers, kwam Nederland al wel op een 2-0 voorsprong voor de rust, mede door een knappe volley van Robin van Persie. Na de rust besloot Van Marwijk dat hij nog een aantal spelers rust wilde geven. Met nog een kwartier te gaan kopte Javier Hernandez raak voor de Mexicanen en werd de jacht op een gelijkmaker geopend. Maarten Stekelenburg moest zich een aantal keer inspannen om Oranje nog te redden, maar uiteindelijk kwam Oranje als winnaar van het veld.

Ghana, eveneens WK-deelnemer, werd ook verslagen. Dit keer met ruime cijfers: Oranje won met 4-1. Net als in de eerste helft tegen Mexico kwam Nederland op een 2-0 voorsprong. Dit keer door goals van Kuyt en Rafael van der Vaart en net als tegen Mexico ging na de pauze de voet van het gaspedaal. Toen er na een miscommunicatie de 1-2 werd gemaakt door Asamoah Gyan, gaf Nederland echter nog even vol gas. In de laatste tien minuten maakten Sneijder en Van Persie nog de 3- én 4-1.

Ook de derde oefenwedstrijd voor het WK van 2010 werd gewonnen door Oranje. Balázs Dzsudzsák schoot het Hongarije van Erwin Koeman weliswaar vroeg op voorsprong, toch werd de uitzwaaiwedstrijd een voorbode van een succesvol toernooi. Halverwege de eerste helft maakte Van Persie al de gelijkmaker, hij scoorde zijn vierde doelpunt in zijn laatste vier wedstrijden voor Oranje. In de tweede helft zetten Sneijder, Arjen Robben, Mark van Bommel, Eljero Elia en opnieuw Robben hun namen ook nog op het scorebord. De wedstrijd eindigde in een 6-1 overwinning voor Oranje, maar het werd geen avond vol vreugde. Robben raakte geblesseerd en zou daardoor de eerste wedstrijden van het toernooi missen.

EK 2012

{image[348278][right-half][Nederland - Bulgarije 2012]}26 mei 2012: Nederland - Bulgarije 1-2 (45. Van Persie 1-0, 49. Popov 1-1, 90. Mitanski 1-2)

30 mei 2012: Nederland - Slowakije 2-0 (7. Salata ED 1-0, 75. Van der Vaart 2-0)

2 juni 2012: Nederland - Noord-Ierland 6-0 (11. Van Persie 1-0, 15. Sneijder 2-0, 29. Van Persie 3-0, 37. Afellay 4-0, 51. Afellay 5-0, 78. Vlaar 6-0)

De voorbereidingswedstrijden van Nederland voorafgaand aan het WK 2010 waren fantastisch, ditmaal verliep alles echter een stuk minder goed. De eerste oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije werd verloren, een onheilspellend resultaat voorafgaand aan het teleurstellende toernooi. In dat kader zegt de voorbereiding over het algemeen dus wél iets over het aanstaande toernooi en de vorm. Tegen Bulgarije kwam Oranje op voorsprong, maar in het begin van de tweede helft ging alles mis. Toen Van der Vaart een ongelukkige handsbal maakte en daarmee een strafschop weggaf. De pingel werd benut door Ipelin Popov, daarna kropen de Bulgaren steeds meer uit hun schulp. Het Nederlands elftal leek nog goed weg te komen met een gelijkspel, maar in de blessuretijd trof Ilian Micanski doel. De Bulgaren wonnen en Oranje was gewaarschuwd.

In de wedstrijd erna was lichte verbetering te zien bij het Nederlands elftal. Volgens Jan van Halst was het 'een peuterstapje' in de goede richting, zo vertelde hij in een uitzending van Studio Sport. Nederland won de wedstrijd wel, ondanks het zwakke veldspel. De score werd geopend door Kornel Salata, die de bal zijn eigen doel inwerkte. Pas een kwartier voor tijd verdubbelde Van der Vaart de voorsprong. Hoewel het slotakkoord van de voorbereiding met de 6-0 overwinning op Noord-Ierland uitstekend was, mede dankzij twee goals van Ibrahim Afellay, ging het EK compleet mis: na een dramatische poulefase was het meteen einde verhaal.

WK 2014

{image[348277][right-half][Nederland - Ghana 2014]}17 mei 2014: Nederland – Ecuador 1-1 (9. Montero 0-1, 37. Van Persie 1-1)

31 mei 2014: Nederland – Ghana 1-0 (5. Van Persie 1-0)

4 juni 2014: Nederland – Wales 2-0 (32. Robben 1-0, 76. Lens 2-0)

Onder leiding van Louis van Gaal begon het Nederlands elftal in mei 2014 met de voorbereidingen voor het WK in Brazilië. Er stonden na een trainingsstage met veel jonge (Eredivisie)spelers drie duels op de planning. De eerste wedstrijd tegen Ecuador was alles behalve overtuigend van Oranje, dat kwam met name door het eerste halve uur van de wedstrijd. Al na negen minuten kwam Ecuador op voorsprong, nadat Jefferson Monteiro met gemak Jasper Cillessen passeerde. Kort voor de rust maakte Van Persie op een schitterende manier gelijk door de bal met de borst aan te nemen en daarna goed uit te halen. Toch was 5-3-2 van Van Gaal nog maar weinig overtuigend.

Tegen Ghana was het Nederland dat al vroeg in de wedstrijd scoorde. Opnieuw Van Persie schoot de bal binnen nadat Sneijder de bal breed legde voor de neus van de doelman. Een boogballetje van Robben had later in het duel nog een treffer verdiend, maar echt los kwam Oranje nog niet - dat zou later tegen Spanje gebeuren. In dat duel was heel Oranje grandioos, een vorm die Robben in het laatste oefenduel tegen Wales al etaleerde. In de eerste helft scheurde hij de hele verdediging aan flarden met zin dribbels. Uiteindelijk kwam de buitenspeler ook tot scoren, en wel met een volley. Ook gaf hij nog de assist op de tweede goal van Jermaine Lens, waarna het tegen Spanje écht losing. Een prima voorbereiding van een geweldig toernooi: oefenwedstrijden zijn niet alleszeggend, maar een indicatie geven ze zeker wel.