Onana naar CAS: "We zullen alles uit de kast halen"

31 mei 2021, 10:18

De zaak van André Onana dient woensdag bij het internationaal sporttribunaal CAS. Dolf Segaar gaat als advocaat van Ajax-doelman voor vrijspraak. "En als dat niet lukt, dan gaan we voor een zo laag mogelijke straf. We zien kansen en zullen alles uit de kast halen", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Het is inmiddels bijna drie maanden geleden dat het nieuws naar buiten kwam dat Onana een schorsing van één jaar moet uitzitten vanwege het overtreden van de dopingregels. Tijdens een controle op het sportcomplex van Ajax werd in oktober het verboden middel furosemide in de urine van de keeper aangetroffen. Dat middel zat in de plaspil van zijn zwangere vrouw. Onana had het pilletje voor aspirine aangezien. DE UEFA geloofde het verhaal, maar schorste de doelman desalniettemin vanwege nalatigheid.

"Ze hadden hem voor 4 jaar kunnen schorsen als ze niet met hem waren meegegaan", vertelt Segaar. "We hebben voorbeelden van andere sporters die in soortgelijke situaties lichter zijn gestraft of zelfs vrijgesproken. Ik ga ons pleidooi vooraf niet met de pers delen, maar Onana heeft geen dopingopleiding genoten en hij kan in de bewuste periode stress hebben gehad. Arbiters van het CAS kunnen zeker anders dan de UEFA oordelen."

Volgens Segaar zullen de arbiters van het CAS vooral strikt naar het dopingreglement kijken. "Ze werken met drie categorieën. Voor lichte mate van onzorgvuldigheid staat een straf van nul tot acht maanden. Bij gemiddelde mate van onzorgvuldigheid heb je het over acht tot zestien maanden. En bij belangrijke mate van onzorgvuldigheid kom je op een schorsing tussen de 16 en 24 maanden uit."

De kans is groot dat Ajax deze zomer afscheid neemt van Onana. De club wil hem verkopen nu hij zijn contract niet wil verlengen. In Amsterdam beschikt hij over een contract dat nog één jaar doorloopt. Met Remko Pasveer is bovendien een doelman aangetrokken die zijn plek kan innemen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen