Duitse coaches grijpen de macht in CL: hattrick aan eindzeges

30 mei 2021, 09:29

Thomas Tuchel mocht zaterdagavond voor het eerst in zijn trainersloopbaan de Champions League-bokaal in de lucht tillen. Chelsea versloeg Manchester City in de finale met 1-0. Daarmee bezorgde hij het Duitse trainersgilde opnieuw succes in het sterkste clubtoernooi ter wereld.

Duitse coaches hebben daardoor een hattrick aan achtereenvolgende eindzeges te pakken. Voor Tuchel pakten Jürgen Klopp (in 2019 met Liverpool) en Hansi Flick (in 2020 met Bayern München) de begeerde trofee. Zij maakten een einde aan de driejarige overheersing van Real Madrid, waar Fransman Zinédine Zidane zijn ploeg driemaal op rij naar de eindzege leidde.

Sinds de oprichting van de Champions League in 1995 leverde geen land zo veel winnende coaches als Duitsland: zeven. Naast Tuchel, Flick en Klopp waren ook Jupp Heynckes en Ottmar Hitzfeld beiden tweemaal succesvol. Duitsland blijft Spanje nipt voor: Spaanse oefenmeesters kroonden zich in totaal zes keer tot de besten van het toernooi.

Sir Alex Ferguson en José Mourinho houden de eer voor respectievelijk Schotland en Portugal hoog met twee zeges, even veel als Nederlandse coaches. Frank Rijkaard leidde FC Barcelona in 2006 naar het eremetaal, Louis van Gaal deed in 1995 hetzelfde met Ajax.

Wie leverde de meeste Champions League-succescoaches?

• Duitsland - 7

• Spanje - 6

• Italië - 5

• Schotland - 2

• Nederland - 2

• Portugal - 2

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen