Tuchel neemt zoete wraak op PSG en pakt CL-zege met Chelsea

Tuchel neemt zoete wraak op PSG en pakt CL-zege met Chelsea

29 mei 2021 – Chelsea is er zaterdagavond in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Champions League te winnen. In een spannende finale was het met 0-1 te sterk voor Manchester City. Kai Havertz bezorgde een uitstekend spelend Chelsea uiteindelijk de eindzege. Zo neemt Thomas Tuchel revanche voor de verloren Champions League-finale van vorig jaar met Paris Saint-Germain tegen Bayern München en het ontslag bij de Franse club eind december.

Als een groep ontdekkingsreizigers is Engeland de afgelopen jaren bezig om Europa te veroveren. Jarenlang liep de Spaanse competitie vooraan in de coëfficiëntenpolonaise, maar sinds dit seizoen mag de Premier League zich de sterkste competitie van dit continent noemen. In 2019 waren er in de Europa League en Champions League al twee volledig Engelse finales en dit jaar stonden er weer drie Engelse ploegen in de eindstrijd van deze toernooien.

Manchester City werd in eigen competitie met speels gemak kampioen. Met name na de winterstop zag het de concurrenten punten vergooien alsof ze in de war waren met de Premier League of Darts. Zelf wist het de triple twintig wel aardig te vinden, waardoor de voorsprong op de nummer twee maar liefst twaalf punten was. In de groep met achtervolgers was Chelsea verzeild geraakt in de strijd om een Champions League-plek. Pas in de laatste speelronde stelde het dat ticket veilig. 

Hoewel deze finale uiteraard al een affiche op zich was, moest de Nederlander bij het zien van de opstellingen toch even slikken. Nathan Aké startte tegen zijn oude club op de bank en ook de in Dronten geboren Hakim Ziyech was geen onderdeel van de beginscène van het stuk op het hoogste podium. Opmerkelijk genoeg had Thomas Tuchel tevens Tammy Abraham buiten de selectie gelaten, terwijl hij de meest scorende Chelsea-speler is van de afgelopen twee jaar.

Toch haalde Tuchel in de eerste helft zijn gelijk, aangezien Chelsea in het eerste bedrijf zeer wervelend speelde. Het troefde Manchester City op alle fronten af en ook de grootste kansen waren voor de Londenaren. Al na een kwartier spelen had Timo Werner twee enorme kansen om zeep geholpen. Alsof de blikjes Red Bull uit zijn Leipzig-periode zijn concentratievermogen hebben aangetast, mist de rappe Duitser het hele seizoen al de grootste kansen. Tweemaal na goed terugleggen van landgenoot Kai Havertz faalde hij opzichtig.

Doordat de openingstreffer nog even uitbleef, bleef Chelsea op zoek naar het openingsdoelpunt. Vooral de slag op het middenveld werd gewonnen en met de snelheid voorin werd het meermaals gevaarlijk. Toch kreeg ook Manchester City een grote kans om op voorsprong te komen. Na een fraaie combinatie en een goede pass van Kevin de Bruyne, leek Phil Foden rustig een hoekje uit te kunnen kiezen. Vanuit het niets kwam Antonio Rüdiger als bobsleeër op het laatste moment nog het beeld in glijden, waardoor hij met de tackle van zijn leven de stand op 0-0 hield.

Hoewel de Nederlandse inbreng vanaf de aftrap dus beperkt was, kwam er wel een openingstreffer met een Nederlands tintje. Twee oud-Eredivisiespelers vertolkten namelijk een hoofdrol bij de 0-1 net voor rust. Ex-Vitessespeler Mason Mount stak recht door het hart van de defensie Havertz weg en oud-PSV'er Oleksandr Zinchenko was zijn tegenstander volledig kwijt. De Duitser omspeelde de doelman en zorgde ervoor dat zijn ploeg met een fijn gevoel de kleedkamer opzocht.

Voor rust was er nog wel een trieste aftocht van Thiago Silva, die door een liesblessure niet verder kon. Dit had voor hem de kroon op een prachtige carrière moeten worden, maar hij viel al snel uit. Vorig seizoen verloor hij de finale met Paris Saint-Germain nog van Bayern München. Na rust viel ook aan de andere kant een belangrijke schakel weg: De Bruyne verliet het veld in tranen na een botsing, waardoor de opdracht voor Manchester City nog wat lastiger werd.

Even later kon Tuchel niet anders dan de zeer onfortuinlijke Werner dan toch van het veld te halen en Christian Pulisic in te brengen. Dat was voor Pulisic een primeur, want hij werd de eerste Amerikaan in een Champions League-finale. De ploeg van Pep Guardiola ging op zoek naar de gelijkmaker en was daar nog het dichtst bij toen het Reece James een handsbal zag maken in de zestien. Via zijn borst kwam de bal op de arm, maar Mateu Lahoz wuifde het weg.

Vervolgens werd Sergio Agüero nog ingezet om zijn laatste kunststukje voor Manchester City af te geven, maar zoals hij ooit de absolute heldenrol op zich nam tegen QPR, kreeg hij dat zaterdag niet meer voor elkaar. Zo neemt Tuchel ultieme wraak op PSG, dat hem aan het einde van 2020 op straat zette. Voor Chelsea is dit na de zege in 2012, de tweede Champions League-overwinning in de clubhistorie. In de dertien CL-wedstrijden van dit seizoen, kreeg het slechts 4 (!) treffers tegen. Voor Manchester City is het de enige nederlaag in deze CL-campagne: maar wel een hele dure. 

gerelateerd