Kritiek op 'vaccinweigeraars' van Nederlands elftal

29 mei 2021, 16:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het is onrustig wat betreft de coronavaccinaties binnen het Nederlands elftal. Nadat eerder Wout Weghorst weigerde, zorgen ook de uitspraken van Matthijs de Ligt voor veel ophef en keeper Jasper Cillessen heeft zijn besmetting mogelijk opgelopen terwijl hij zich niet aan de coronaregels hield én daarmee de EK-selectie in gevaar heeft gebracht. Viroloog Ab Osterhaus is zeer kritisch op de weigeraars.

"Het belangrijkste doel dat we voor de volgende winter moeten bereiken, is dat alle jonge mensen zijn ingeënt. Dan helpt het niet als deze jonge mensen die een voorbeeld zijn voor velen, ook leeftijdgenoten, zich niet laten vaccineren", stelt de viroloog tegenover De Telegraaf over het besluit van De Ligt, Weghorst en naar verluidt ook Memphis Depay. De Ligt wilde baas over zijn eigen lichaam zijn en heeft bovendien al corona gehad, waardoor hij de prik wiegerde.

"Vaccineren is daarom ook in het belang van het team. Want wat doe je als je een aantal besmettingen in de ploeg hebt", vraagt Osterhaus zich hardop af. Daardoor was de actie van Cillessen, die de promotie van NEC gevierd zou hebben en mogelijk daarbij besmet is geraakt, bijzonder onhandig. Uiteindelijk kan een corona-uitbraak op het EK zelfs leiden tot een reglementaire nederlaag. "Het beste zou echt zijn als ze zich vrijwillig alsnog laten vaccineren."

Lees ook: De Ligt weigert coronavaccin: "Het is niet verplicht"

Dagblad Trouw kwam zaterdag tot dezelfde conclusie. 'Spelers verplichten tot vaccinatie kan uiteraard niet, dan schend je de lichamelijke integriteit. Maar vaccinatie als voorwaarde voor selectie stellen kan wel', stelt de ochtendkrant. 'Het grootste voordeel daarvan is het voorbeeld dat ervan uitgaat voor de samenleving. Voetbal spreekt mensen uit alle sociale klassen aan. Voetballers hebben daarom een voorbeeldfunctie. De vaccinatiecampagne had die zeer goed kunnen gebruiken.' Volgens Trouw was het laten vaccineren door alle spelers het 'ideale voorbeeld' geweest.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen