Villarreal pakt Europa League na zinderende strafschoppenserie

Villarreal pakt Europa League na zinderende strafschoppenserie

27 mei 2021 – Villarreal CF heeft woensdagavond ten koste van Manchester United de Europa League gewonnen. In het Stadion Energa Gdansk leken de Engelsen lange tijd op weg naar nieuw Europees succes. Na een 1-1 stand na 120 minuten bracht een serie van 22 strafschoppen de beslissing. David de Gea faalde als enige vanaf elf meter en hielp Unai Emery zodoende aan zijn vierde eindzege in de Europa League.

Solskjaer had in de jacht op zijn eerste prijs als manager van United geen plekje voor Donny van de Beek, die andermaal op de bank moest starten. Zonder de international van Oranje zocht de Engelse grootmacht fanatiek de aanval in de openingsfase. Villarreal had het erg lastig, maar United kwam niet verder dan matige schuivers van Scott McTominay en Luke Shaw. Langzaam maar zeker kropen de Spanjaarden uit hun schulp en dat leverde na een half uur zelfs de verrassende 1-0 op. Tegen de verhouding in kwam Villarreal op voorsprong.

Nadat Yeremi Pino en Pau Torres het doel van David de Gea zonder succes onder vuur hadden genomen, tikte topschutter Gerard Moreno de bal wel achter zijn landgenoot. Hij schatte een scherpe vrije trap van Dani Parejo op waarde en maakte zijn zevende doelpunt van dit EL-seizoen: 1-0. Daarna besloot de stuntploeg zich terug te trekken en moest United met een antwoord komen. In de slotfase hielp routinier Raúl Albiol bijna een handje. Hij werkte een voorzet van Mason Greenwood bijna in zijn eigen doel, maar doelman Gerónimo Rulli redde.

De tweede helft was amper begonnen of de marge van Villarreal had al twee kunnen zijn. Na een dramatische actie van Leon Bailly liet Carlos Bacca na om de bal achter De Gea te frommelen. Aan de overkant was de eerste de beste kans voor United meteen raak. Na een hoekschop van Shaw ontsnapte Edinson Cavani aan buitenspel en hij schoot de bevrijdende 1-1 tegen de touwen. Na de treffer had Villarreal het lastig en probeerden de manschappen van Solskjaer door te drukken. Dat resulteerde in een groot veldoverwicht zonder veel kansen.

Cavani was twintig minuten voor tijd wel dichtbij de 1-2, al had hij daar zelf weinig aandeel in. Een mislukt schot van Shaw belandde op het hoofd van de spits, maar Pau Torres knikte de bal weg uit de doelmond. De Gea kreeg aan de andere kant amper iets te doen en zag Villarreal alleen met wat ongevaarlijke hoekschoppen in zijn buurt komen. United rammelde steeds nadrukkelijker aan de Spaanse poort, al leverde dat weinig serieus doelgevaar op. Rulli hoefde nauwelijks in actie te komen en kon met zijn ploeg vrij eenvoudig een verlenging afdwingen.

In die dertig bonusminuten veranderde het spelbeeld. United had namelijk nog niet gewisseld en liet het balbezit even aan Villarreal. Emery had in de reguliere speeltijd al vijf wissels doorgevoerd en zag dat zijn ploeg frisser aan de verlenging begon. Beide ploegen waren niet bij machte om doelgevaar te stichten en leken zich in een vroeg stadium al neer te leggen bij een strafschoppenserie. Villarreal was in de jacht op een beslissing binnen 120 minuten nog het meest dreigend, maar De Gea hield zijn doel in de verlenging schoon.

De strafschoppen werden door beide ploegen uitstekend genomen. De twintig veldspelers schoten allemaal raak en dus lag de druk uiteindelijk bij de doelmannen. Gerónimo Rulli schoot kiezelhard raak en nam direct plaats op de lijn voor de penalty van collega-doelman De Gea. De Spanjaard hield zijn zenuwen niet in bedwang en zag Rulli redding brengen. Villarreal pakt zodoende zijn eerste grote prijs uit de clubgeschiedenis en plaats zich voor de groepsfase van de Champions League.

gerelateerd