Waarom El Ghazi verkiezen boven Promes logisch was geweest

Waarom El Ghazi verkiezen boven Promes logisch was geweest

26 mei 2021 – "De lastigste keuze in mijn selectiesamenstelling", zo bestempelde bondscoach Frank de Boer het thuislaten van Anwar El Ghazi. De aanvaller van Aston Villa speelde zes jaar geleden voor het laatst in het Nederlands elftal, maar verdiende met zijn sterke prestaties in de Premier League een terugkeer in de voorselectie. Tot een definitieve plek kwam het niet.

De cijfers spreken duidelijk in het nadeel van de beslissing De Boer. Met tien treffers was El Ghazi dit seizoen de meest productieve Nederlander in de Premier League, over het algemeen beschouwd als de sterkste competitie ter wereld. Juist die productiviteit is iets wat ontbreekt bij het Nederlands elftal. Op El Ghazi, Memphis Depay in Frankrijk en Wout Weghorst in de Bundesliga na heeft Oranje geen aanvallers die laten zien op het hoogste niveau toe te kunnen slaan.

Quincy Promes was sinds zijn overstap naar het Russische Spartak Moskou slechts driemaal trefzeker. Bovendien hangt hem nog altijd een verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij boven het hoofd. Volgens De Boer was dat geen reden om Promes mee te nemen. Hoewel hij zich wel liet informeren, kreeg Promes gewoon een plekje. "Je bent onschuldig zo lang je niet veroordeeld bent. Dat is hij voor mij, onschuldig", zei De Boer op de persconferentie.

Ook Ibrahim Affelay was deze maand tijdens Studio Voetbal voor het selecteren van Promes. "Hij speelt in een serieuze topcompetitie en pakt daarin zijn doelpunten mee. Hij heeft niet de minste goals gemaakt en speelt wekelijks", aldus de ex-middenvelder. Toch zijn er ook zaken die in het voordeel van de ex-Ajacied spreken. Zo is hij met 47 interlands een van de meest ervaren krachten in het huidige Oranje en bewees hij bij Sevilla al als offensieve vleugelverdediger uit de voeten te kunnen.

gerelateerd