"Een vertrek is misschien de beste oplossing voor Van de Beek"

"Een vertrek is misschien de beste oplossing voor Van de Beek"

26 mei 2021 – Donny van de Beek krijgt vanavond een herkansing om de Europa League te winnen. Vier jaar geleden verloor hij als speler van Ajax de finale tegen Manchester United. Toen kreeg de Nederlandse middenvelder als invaller twintig minuten speeltijd. Of er ook vanavond tegen Villarreal een rolletje voor hem is weggelegd, is nog maar de vraag. Doorgaans krijgt de 24-jarige Van de Beek in de grote wedstrijden weinig tot geen speeltijd.

Hoewel Van de Beek vanavond zijn eerste seizoen als speler van Manchester United kan eindigen met een hoofdprijs, is het jaar voor hem persoonlijk teleurstellend verlopen. Zo was er in de Premier League slechts vier keer een basisplaats voor hem weggelegd. Op het middenveld ondervindt Van de Beek zo veel concurrentie dat hij zich voornamelijk tevreden moet stellen met invalbeurten. In de spaarzame minuten die hij krijgt, weet hij vaak het verschil ook niet te maken.

Arnold Mühren, de eerste Nederlandse speler van Manchester United, vindt het maar vreemd dat zijn oude club afgelopen zomer diep in de buidel tastte om Van de Beek bij Ajax weg te plukken. "Als je ziet hoe weinig hij wordt gebruikt, dan vraag je je toch echt af waarom ze eigenlijk 39 miljoen euro voor hem hebben neergeteld. Dat middenveld is echt overvol. Op de positie waar Van de Beek het best tot zijn recht komt, speelt Bruno Fernandes, en dat is in mijn ogen een van de belangrijkste spelers van Manchester United. En dan hebben ze verder ook McTominay, Fred, Pogba, Mata en Matic voor het middenveld. Zie er dan maar eens tussen te komen", zegt hij in De Telegraaf.

Vaak wordt er gezegd dat Van de Beek tijd nodig heeft om zich aan te passen. Mühren zet daar zijn vraagtekens bij. "Het probleem is dat hij veel te weinig aan spelen toekomt. Op zijn leeftijd is het belangrijk om minuten te blijven maken. Voor Oranje wordt het ook een probleem. Als de bondscoach nu moet kiezen tussen Klaassen en Van de Beek, dan zou de keuze wel eens op de eerste kunnen vallen. Van de Beek moet hopen op een blessure of een vertrek van middenvelders bij United om een kans te krijgen, maar in dat laatste geval zullen er ook wel weer één of twee bijkomen. Ik heb gezien dat ze ook alweer in verband worden gebracht met Jack Grealish. Als zijn perspectief deze zomer niet verbetert, zou een vertrek misschien de beste oplossing zijn voor Van de Beek."

Frans Hoek, die tussen 2014 en 2016 onder Louis van Gaal deel uitmaakte van de technische staf van United, merkt ook Van de Beek het lastig heeft in zijn debuutseizoen. "Zijn situatie is een beetje te vergelijken met die van Memphis Depay toen hij bij United zat", zegt hij bij de NOS. "Beiden zijn uiterst talentvol en gaan van een Nederlandse topclub naar de Engelse top. Bij Memphis hebben we gezien dat dat uiterst moeilijk is. Nu is hij bij Lyon helemaal opgebloeid en staat hij aan de vooravond van een nieuwe stap naar de top. Als hij nu terug zou gaan, is het een andere Memphis."

Waar Mühren denkt dat een vertrek bij Manchester United wellicht de beste optie is voor Van de Beek, zou Hoek hem adviseren om te blijven. "Mensen moeten niet gelijk conclusies verbinden aan dit jaar. Donny is nu gesetteld en weet wat hij kan verwachten. Hij heeft nog niet kunnen laten zien wat hij kan. Het tweede jaar gaat heel belangrijk voor hem worden en daar gaat hij het laten zien", stelt hij. "United wil Donny ook aan het werk zien en ze gunnen het hem ook. We moeten oppassen dat we niet te vroeg zeggen dat hij het niet gered heeft."

gerelateerd