Emmen degradeert na thriller tegen NAC uit Eredivisie

20 mei 2021, 23:43   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het doek is gevallen voor FC Emmen. In de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie werd de club van trainer Dick Lukkien donderdagavond uitgeschakeld door NAC Breda. Na 120 slopende minuten moesten strafschoppen uitkomst bieden. Die werden beter genomen door de bezoekers uit Breda, die zondag de finale van de play-offs tegen NEC spelen.

Voor Emmen leek degradatie dit seizoen lange tijd onafwendbaar. De club won geen van de eerste 22 wedstrijden en leek dood en begraven. Toch was het na de verrijzenis in de tweede seizoenshelft even slikken dat de ploeg het vege lijf nog moest zien te redden in de play-offs. De eerste opponent die de ploeg van Dick Lukkien daarin moest zien te verslaan was NAC Breda, dat in de reguliere competitie als vijfde geëindigd was. De ploeg van Maurice Steijn won de vorige ronde overtuigend met 4-1 van FC Volendam en was gebrand om na twee jaar afwezigheid weer terug te keren in de Eredivisie.

Na het doelpunt bleven de verhoudingen gelijk. Emmen was sterker, maar toonde nauwelijks dreiging. Als het eens gevaarlijk werd, stond het compacte NAC bovendien goed te verdedigen, waardoor Nick Olij weinig werk te verrichten had. Exemplarisch was de poging van Michael Araujo, die met een matig afstandsschot vanaf zo'n 30 meter de beste kans van Emmen op zijn naam kreeg. De bezoekers konden ondertussen hun gewenste spel spelen door de bal achterin rond te laten gaan en via aanspeelpunt Haye te hopen op een snelle uitbraak. Ondanks enkele pogingen was de ploeg van Maurice Steijn vaak niet nauwkeurig genoeg in de passing, waardoor het ook weinig dreiging toonden. In de slotfase drong FC Emmen door onzekerheid bij NAC nog even sterk aan, maar de drammende thuisploeg ging toch met een 0-1 achterstand de kleedkamer in.

Ondanks dat wissels aan beide zijden uitbleven, begon Emmen de tweede helft nauwkeuriger. De elfde (!) corner van de Drentenaren was eindelijk goed, waardoor Nick Bakker bijna de 1-1 kon binnenkoppen. Daarna bleef het lang rustig, omdat de steekpasses achter de verdediging van Emmen vaak niet aankwamen en de controle en passing in de eindfase ook niet goed was. NAC kon ondertussen rustig achterover leunen en bleef geduldig wachten op een mogelijkheid. Deze kwam er bijna toen Immers zich liet zakken en zo Lewis Fiorini een grote kans bood, maar de Schot miste de kans om de wedstrijd in het slot te gooien.

De kansen waren er voor Kerim Frei en Cavlan, maar hun schoten werden respectievelijk geblokt en gingen over. Even zette NAC aan, maar ook nu was het vooral Emmen wat de klok sloeg. Hoeveel ballen er ook voor het doel werden gegooid, nooit was er iemand die er goed tegenaan kon lopen. NAC sorteerde met het inbrengen van twee spitsen al voor op een strafschoppenserie, die uiteindelijk ook nodig bleek te zijn. Na missers van Keziah Veendorp (Emmen), Dion Malone (NAC) en Sergio Peña (Emmen) was het de onzichtbare Mounir El Allouchi die Emmen naar de Keuken Kampioen Divisie schoot en ervoor zorgde dat NAC het in de finale op mag gaan nemen tegen NEC.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Emmen: Michael Verrips 6; Caner Cavlan 6 (105. Keziah Veendorp -), Nick Bakker 6, Miguel Araujo 6, Glenn Bijl 5; Lucas Bernadou 5 (70. Nikolai Laursen 5,5), Sergio Peña 6, Jari Vlak 5,5 (105. Hilal Ben Moussa -); Luka Adzic 5,5 (60. Paul Gladon 5,5), Michael de Leeuw 5, Kerim Frei 5,5.

NAC Breda: Nick Olij 6; Ramon Hendriks 6 (113. Colin Rösler -), Dion Malone 6, Moise Adiléhou 5,5, Robin Schouten 5,5; Lewis Fiorini 5,5, Mounir El Allouchi 4,5, Thom Haye 5,5; Kaj de Rooij 5 (61. Michaël Maria 5), Lex Immers 5,5 (78. Mario Bilate 5 (118. Sydney van Hooijdonk -), Marouan Azarkan 4,5 (61. Darren Maatsen 5 (118. Anco Jansen -).

Man of the match: Nick Olij

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen