Zonder penalty's? Dan zou Malen Giakoumakis aftroeven

Zonder penalty's? Dan zou Malen Giakoumakis aftroeven

17 mei 2021 – Georgios Giakoumakis kroonde zich dit seizoen met liefst 26 treffers tot topscorer van de Eredivisie. De Griekse aanvaller van VVV-Venlo had daarmee een ruime voorsprong ten opzichte van zijn concurrenten op de topscorerslijst. Zonder strafschoppen had Giakoumakis de Willy van der Kuijlen-trofee echter af moeten staan.

Giakoumakis schoot namelijk achtmaal raak vanaf elf meter. Zonder de buitenkansjes zou de spits daardoor op achttien treffers in de Eredivisie zijn uitgekomen, becijferde Gracenote. Daarmee had hij PSV-spits Donyell Malen nipt voor zich moeten dulden. De aanvaller van PSV scoorde dit seizoen negentien keer en had daarvoor geen strafschoppen nodig. Die werden onder meer genomen door Eran Zahavi en Philipp Max.

Ook Steven Berghuis zou zonder strafschoppen slechts een plek in de subtop van het topscorersklassement hebben. De aanvoerder van Feyenoord schoot eveneens acht keer raak vanaf elf meter: bijna de helft van zijn in totaal achttien competitiegoals. Qua velddoelpunten moet hij onder meer Myron Boadu (AZ), Rai Vloet (Heracles) en Henk Veerman (SC Heerenveen) voor zich dulden.

Ondanks de doelpuntendrift van Giakoumakis slaagde VVV er niet in handhaving te bewerkstelligen. De Limburgse formatie sloot het seizoen af als nummer zeventien en werden daarmee de eerste club ooit die degradeerde met de topscorer in de gelederen.

gerelateerd