Vooronderzoek naar Feyenoord-fans en KNVB baalt van applaus

17 mei 2021, 15:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De KNVB is een vooronderzoek gestart naar de binnengedrongen Feyenoord-fans. Tijdens het duel tegen RKC Waalwijk (3-0 winst) kwamen er supporters De Kuip in, wat momenteel nog verboden is vanwege de coronaregels. Zij staken vuurwerk af in het stadion, waardoor het duel zelfs gestaakt moest worden. Ook baalt de voetbalbond van de reactie van de Feyenoorders, die stonden te applaudisseren.

Dat heeft een woordvoerder van de KNVB laten weten tegenover het NRC. Het ging om enkele tientallen supporters die zich lieten gelden in het stadion, met het afsteken van vuurwerk, fakkels en rookbommen. Scheidsrechter Bas Nijhuis kon niet anders dan het duel stilleggen, ook omdat het zich belemmerd werd. De Feyenoord-spelers gingen vervolgens applaudisseren, omdat zij het zagen als een steunbetuiging richting de play-offs.

De KNVB baalt volgens het medium flink van de reactie van de spelers, aangezien de supporters feitelijk gezien zonder toestemming inbraken in het stadion. Het protocol is dat de spelers naar binnen moeten gaan: nu voelde het alsof ze de fans aan het belonen waren, terwijl er huisvredebreuk werd gepleegd. Eerder kondigde de stadiondirecteur Jan van Merwijk al een onderzoek aan naar de indringers, die op basis van de video-beelden mogelijk gezocht en veroordeeld konden worden. De voetbalbond komt daar dus ook overheen met een onderzoek om te kijken wie er nog meer strafbaar zou kunnen zijn.

Mogelijk kan Feyenoord dus ook een straf tegemoet zien na de bijzonder onbeschofte actie van enkele vandalen. De Rotterdammers hebben al laten weten dat een strafverbod wordt opgelegd vanuit de club mochten de daders via de camerabeelden kunnen worden geïdentificeerd. Ze konden het stadion binnenkomen doordat er vermoedelijk een sleutel in omloop is die werd gebruikt. Na de wedstrijd werd ook de autopoort nog vernield door de rebellerende fans. Journalisten zou zijn geadviseerd om 'nog even binnen te blijven' toen de 'Feyenoord-supporters' zich meldden. Uiteindelijk werden John de Wolf en enkele spelers ingezet om de rust te krijgen na het duel.

Lees ook: Actie Feyenoord-fans mogelijk met verstrekkende gevolgen

Advocaat: moeilijk om te oordelen

Niet alleen Berghuis sprak zich uit voor de fans, ook Dick Advocaat probeerde het nog op te nemen voor de binnendringers. "Het mag niet, maar de frustraties bij de fans komen ook omdat ze al anderhalf jaar hun favoriete club niet hebben zien spelen. Dan zeg ik toch dat ze zich op zich goed gedragen hebben", nam de oefenmeester tijdens de persconferentie tegenover RTV Rijnmond de achterban in bescherming. Ook dacht hij dat het applaus van de spelers misschien wel zou hebben geholpen, omdat ze daardoor eerder het stadion weer verlieten. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen