Straf voor FC Emmen? "Dit soort zaken lastig te bewijzen"

Straf voor FC Emmen? "Dit soort zaken lastig te bewijzen"

16 mei 2021 – FC Emmen hoeft vermoedelijk niet te vrezen voor een straf naar aanleiding van het vermeend aanbieden van premies aan Fortuna Sittard. Vooral omdat het waarschijnlijk heel lastig wordt om de zaak te bewijzen, zal er uiteindelijk geen zaak uitrollen, verwacht advocaat Harro Knijff althans.

Juist omdat het zo moeilijk is om te bewijzen, kwamen achter eerdere vergelijkbare beschuldigingen nooit echt sancties weg. "Als Emmen inderdaad ontkent, zal de aanklager tenminste over bewijsmiddelen moeten beschikken om het aannemelijk te maken", legt Knijff tegenover het Algemeen Dagblad uit, die aangeeft dat het moeilijk is om de bewijslast te verzamelen in dergelijke zaken.

Zo gaf voorzitter Ruud Lubbers bijvoorbeeld al aan dat er niks gebeurd was. "Over het algemeen zijn dit soort zaken lastig te bewijzen. Als de ene voorzitter belt naar de andere, of de ene speler naar de andere… En de een zegt: hij heeft het wel gezegd, en de ander ontkent. Dat is smal bewijs. Dan moet er bijvoorbeeld een telefoongesprek of iets zijn opgenomen", aldus Knijff, die wel weet wat zoiets officieel verboden is vanwege artikel 57.

Lees ook: 'Premie ontkennend FC Emmen bedraagt 25.000 euro'

Toch is het moeilijk om aan te geven wat voor straf er precies achter weg zou kunnen komen, mocht de bewijslast uiteindelijk wél rondkomen. "Die sanctie is koffiedik kijken. Dat kan variëren van een geldboete tot een (voorwaardelijke) schorsing. Dat laatste ligt niet erg voor de hand", aldus Knijff, voor wie het oordeel moeilijk te vellen is, omdat er vrijwel geen jurisprudentie is over dit onderwerp.

gerelateerd