Feyenoord met zege richting play-offs met 'inbraak' van de fans

Feyenoord met zege richting play-offs met 'inbraak' van de fans

16 mei 2021 – Feyenoord gaat met een enigszins positief gevoel de play-offs om Europees voetbal in. De Rotterdammers hadden zondagmiddag in eigen huis weinig te duchten van RKC Waalwijk en voetbalden zich zonder al te veel inspanning naar een 3-0 zege. De Waalwijkers moesten door de nederlaag nog even vrezen voor deelname aan de play-offs om promotie en degradatie, maar een comfortabel doelsaldo sleepte de ploeg er doorheen. De wedstrijd werd nog even ontsierd door wat Feyenoord-fans, die zich met vuurwerk en fakkels de toegang tot het stadion hadden verschaft. 

Veel leek er in Rotterdam-Zuid niet op het spel te staan tijdens de seizoensafsluiter van Feyenoord en RKC. De Rotterdammers waren al veroordeeld tot het spelen van de play-offs om Europees voetbal, terwijl RKC alleen met een wonder nog zou worden meegezogen in de nacompetitie om lijfsbehoud. Dick Advocaat had zijn blik ook al gericht op het voor Feyenoord bitter smakende seizoenstoetje, zo bleek uit zijn opstelling. Reguliere basisklanten Marcos Senesi en Justin Bijlow kregen rust, terwijl het voor Achraf el Bouchataoui juist een mooie dag beloofde te worden. De jonge middenvelder maakte zijn basisdebuut in het rood-wit-zwart.

In de openingsfase van de wedstrijd leek het erop dat Feyenoord het chagrijn van de zeer teleurstellend verlopen tweede seizoenshelft opnieuw maar moeizaam van zich af wist te voetballen. De thuisploeg begon nog wel met een mogelijkheid voor Ridgeciano Haps, maar moest vervolgens toezien hoe RKC met een brutale wedstrijdinstelling en een goed uitgevoerde omschakeling de bovenliggende partij was. Gevaarlijk werden de Waalwijkers daarbij vooral via Richard van der Venne, die na een heerlijke steekpass van Anas Tahiri een wereldkans om zeep hielp. Feyenoord liet het allemaal toe en moest bovendien al vlug een teleurstelling wegslikken: na zo'n twintig minuten spelen moest Lutsharel Geertruida zich geblesseerd laten vervangen.

De wedstrijd begon voorzichtig los te branden toen er een half uur was gevoetbald. Feyenoord had genoeg gezien van haar bezoekers en zocht wat nadrukkelijker het doel van Kostas Lamprou op. Luis Sinisterra en Ridgeciano Haps hadden daarbij in eerste instantie het vizier niet helemaal op scherp staan, maar het bleek wel een voorbode van wat ging komen. Toen aanvoerder Steven Berghuis zich in het slotkwartier van de eerste helft namelijk overtuigender met het spel van zijn ploeg ging bemoeien stond de openingstreffer alsnog rap op het bord. Feyenoord opende de score met een aanval uit het boekje. Haps trok voor vanaf links, waarna Berghuis de bal klaarlegde voor Nicolaï Jørgensen. De Deense spits, dit seizoen toch ook flink worstelend met zijn vorm, werkte met een simpele voetbeweging de bal voorbij Lamprou: 1-0.

Direct ging het vervolgens snel, want even voor rust werd het ook nog 2-0. Ditmaal leek Berghuis uit de scrimmage zelf de doelpuntenmaker te worden, maar schoot hij tegen Lamprou aan. Dat deed hij evenwel hard genoeg, waardoor Toornstra een koud kunstje had aan de rebound. Zo werd het voor RKC een zeer ongemakkelijke ruststand, omdat concurrenten Willem ll en FC Emmen wél op voorsprong stonden in hun respectievelijke wedstrijden. De ploeg van Fred Grim wist echter dat het kon bogen op een veel beter doelsaldo, waardoor het met name Emmen onder zich moest kunnen houden als de schade in de tweede helft beperkt zou blijven.

Grim greep daartoe flink en voerde tijdens de rust een driedubbele wissel uit. Veel leek dat in eerste instantie echter niet uit te richten, want voor beide kleedkamers goed en wel leeg waren bracht Feyenoord de marge al naar drie. Berghuis was nu wél het eindstation. De Oranje-international werd geen strobreed in de weg gelegd toen hij opdook in de zestien, waardoor het passeren van Lamprou een koud kunstje werd.

Het zou een van de weinige hoogtepunten van de tweede helft worden, want Feyenoord vond het bij 3-0 wel helemaal prima. RKC, dat wist dat het bij deze stand kon bogen op haar doelsaldo, nam ook geen risico meer. Daardoor kabbelde het duel ruim een half uur voort naar het eindsignaal, al wilden enkele Feyenoordfans daar nog wel een stokje voor steken. Dat begon met duidelijk hoorbaar vuurwerk buiten het stadion, waarna enkele tientallen fans zich zo'n twintig minuten voor tijd de toegang tot het stadion wisten te verschaffen. Op de tribune staken de ongenode gasten fakkels en nog wat vuurwerk af, waarna de rust snel weder keerde.

Lees ookWillem II veroordeelt eveneens winnend Emmen tot nacompetitie  

In het slotstuk van het duel zette Feyenoord nog éénmaal aan, waarna invallers Mark Diemers en Joao Texeira beiden het alluminium wisten te raken. Na een flinke smak blessuretijd kwam het Eredivisie-seizoen 2020-2021 vervolgens kalm ten einde. Bij RKC gingen de handen in de lucht, want de ploeg van Grim is ook volgend seizoen te bewonderen in de Eredivisie. Feyenoord richt zich ondanks de ruime zege met frisse tegenzin op de play-offs, waar stadgenoot Sparta donderdag 20 mei de eerste tegenstander zal zijn.

Opstellingen en beoordelingen:*[/h2]

Feyenoord: Nick Marsman 7; Lutsharel Geertruida 6 (23. Tyrell Malacia 7), Eric Botteghin 6, Uros Spajic 7, Ridgeciano Haps 7; Achraf el Bouchataoui 7, Jens Toornstra 7 (71. Joao Texeira -), Orkun Kökcü 6,5; Steven Berghuis 7,5 (79. Christian Conteh -), Nicolaï Jørgensen 7 (71. Robert Bozenik -), Luis Sinisterra 5,5 (71. Mark Diemers -)

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 5; Melle Meulensteen 5,5, Saïd Bakari 6, Paul Quasten 6 (77. Hans Mulder -), Shawn Adewoye 6; Richard van der Venne 6,5, Vurnon Anita 5,5, Anas Tahiri 6 (46. Sebbe Augustijns ); Cyril Ngonge 6 (46. Finn Stokkers 5), Sylla Sow 5 (46. Lennerd Daneels 5), Thijs Oosting 5 (68. Thierry Lutonda 6)

Man of the Match: Steven Berghuis
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd