PSV en FC Utrecht krijgen wat ze willen met remise

PSV en FC Utrecht krijgen wat ze willen met remise

16 mei 2021 – FC Utrecht en PSV hebben zondagmiddag in stadion Galgenwaard allebei een punt overgehouden aan hun laatste wedstrijd van het seizoen: 1-1. Daar hadden ze precies genoeg aan om hun plek op de ranglijst vast te houden, want Utrecht bleef door het gelijkspel zesde en PSV behield de tweede plaats ten opzichte van AZ. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong via Sander van de Streek, maar Marco van Ginkel maakte na rust gelijk. Daarna had de wedstrijd veel weg van een salonremise en dus werd er niet meer gescoord.

Het duel tussen FC Utrecht en PSV in de laatste speelronde van dit seizoen was nog net geen om des keizers baard. De thuisploeg was al verzekerd van play-offs en zou alleen nog van plek zes naar plaats zeven kunnen zakken, mits FC Groningen won van PEC Zwolle en het zelf verloor. PSV stond tweede met drie punten voorsprong op AZ en had een veel beter doelsaldo dan de Alkmaarders (+39 om +31). Alleen als het echt mis ging in Utrecht en AZ zou Heracles Almelo verpulveren, kwam de tweede plek op de tocht.

Met dat scenario moest PSV halverwege de eerste helft voorzichtig rekening gaan houden. Zelf zocht het namelijk de kleedkamers op met een 1-0 achterstand, terwijl AZ een 1-0 voorsprong had genomen op Heracles. Er moesten dan weliswaar nog zes doelpunten vallen, maar vorig seizoen zegevierde Utrecht met 3-0 en AZ stond erom bekend dat het op een goede dag een flinke score neer kon zetten.

Uiteraard moest PSV in de eerste plaats het gewoon zelf voor elkaar boksen. In de Galgenwaard trad het aan zonder Donyell Malen, terwijl Denzel Dumfries en Olivier Boscagli op de bank begonnen. Roger Schmidt koos bovendien voor een 4-3-3 formatie in plaats van 4-2-2-2. Lange tijd leek er voor PSV weinig aan de hand in de eerste helft en het kreeg na bijna een half uur spelen de beste kans. Nadat Cody Gakpo op links het strafschopgebied inliep en Eran Zahavi vond, schoot de Israëliër niet goed in vanaf een meter of tien en zo kon Utrecht-keeper Eric Oelschlägel de 0-1 voorkomen.

Aan de overkant sloeg Utrecht vervolgens wel toe: een indraaiende vrije trap van Simon Gustafson, die speelde voor de gepasseerde Eljero Elia, werd door Van de Streek bij de tweede paal binnengekopt. De clubtopscorer van Utrecht stond helemaal vrij en kon ongehinderd Yvon Mvogo passeren. Armando Obispo, die ook speelminuten kreeg bij PSV, werkte de bal uiteindelijk over de lijn in een poging het doelpunt nog te voorkomen. Toch kreeg Van de Streek de treffer op zijn naam. Het was zijn elfde van dit seizoen.

Omdat PSV geen risico wilde lopen op de kleine kans dat AZ ze nog zou passeren, stelde het na rust meteen orde op zaken. De ploeg van Roger Schmidt nam het initiatief en liet Utrecht geen centimeter ruimte aan de bal. Het leidde binnen vijf minuten al tot de gelijkmaker: bij een aanval via veel schijven was Van Ginkel het eindstation. Na een passje van Mario Götze schoof hij de 1-1 binnen.

Voor lange tijd was dat het laatste hoogtepunt van de tweede helft. Een gelijkspel was voor beide teams een goed resultaat, dus ging het gas eraf naarmate de tijd verstreek. Vooral Utrecht liet zich wat meer inzakken en trainer René Hake haalde enkele spelers naar de kant die tijdens de play-offs nog een belangrijke rol moesten gaan vervullen. Woensdag speelt Utrecht tegen Groningen, dat zich in Zwolle leek te hebben neergelegd bij een zevende plaats op de ranglijst. Het kwam in de slotfase zelfs nog achter tegen PEC, waardoor de zesde stek voor Utrecht helemaal een zekerheidje was.

In tegenstelling tot in Zwolle werd er in Utrecht niet meer gescoord. Zahavi was er namens PSV met een schot nog een keer dichtbij en invaller Adrián Dalmau namens Utrecht ook, maar verder dan dat kwamen beide teams niet. Dus sloten FC Utrecht en PSV af met een gelijkspel, een resultaat waar ze allebei genoeg aan hadden om zich te verzekeren van het doel waarmee ze aan deze wedstrijd begonnen: het vasthouden van plaats zes en twee.

Opstellingen en beoordelingen*:[/h2]

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 6.5, Hidde ter Avest 6, Tommy St. Jago 6, Willem Janssen 7 (63. Emil Bergström 5.5), Django Warmerdam 5.5 (63. Mark van der Maarel 6.5), Joris van Overeem 5.5, Urby Emanuelson 7 (81. Justin Hoogma -), Sander van de Streek 7 (63. Adrián Dalmau 5.5), Simon Gustafson 6, Gyrano Kerk 5 (68. Moussa Sylla 5), Othman Boussaid 5.5.

PSV: Yvon Mvogo 6, Jordan Teze 5, Armando Obispo 5.5 (78. Shurandy Sambo -), Nick Viergever 5, Philipp Max 6, Marco van Ginkel 6.5, Ibrahim Sangare 5, Mario Götze 6.5, Cody Gakpo 6, Yorbe Vertessen 5 (56. Joël Piroe 5), Eran Zahavi 5.

Man of the match: Urby Emanuelson
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd