Groningen beleeft slechte generale voor play-offs

Groningen beleeft slechte generale voor play-offs

16 mei 2021 – FC Groningen heeft vandaag met 1-0 verloren bij PEC Zwolle door een eigen doelpunt van Ko Itakura. De Groningers mogen hopen dat dit geen voorteken is voor de play-offs, want een goede generale repetitie voor de wedstrijd tegen FC Utrecht was dit niet. Met deze uitslag zijn ze officieel zevende geworden in de Eredivisie en zullen ze uit in Utrecht moeten gaan strijden om een ticket voor de Conference League.

FC Groningen was voorafgaand aan de wedstrijd al zeker van deelname aan de play-offs. Wel was er de afgelopen dagen het nieuws dat de play-off wedstrijd van aankomende woensdag tegen FC Utrecht hoogstwaarschijnlijk wel met publiek gespeeld zal worden, wat een grote opsteker had kunnen zijn voor de Groningers. Bij verlies van Utrecht tegen PSV, had een overwinning voor Groningen betekend dat ze de Domstedelingen voorbij gingen op de ranglijst en Utrecht in eigen huis mochten ontvangen. Voor PEC Zwolle was het afmaken van het seizoen slechts een formaliteit. De Blauwvingers stonden op de dertiende plaats en daar was vandaag, ongeacht de uitslag, geen verandering meer in gekomen.

Groningen-trainer Danny Buijs moest het vandaag stellen zonder een aantal vaste krachten. Arjen Robben focust zich op de play-offs en liet deze wedstrijd dus aan zich voorbij gaan. Alessio Da Cruz en Damil Dankerlui zaten onder andere ook niet bij de wedstrijdselectie. Door het ontbreken van Mike te Wierik, Bart van Hintum en Wessel Dammers mocht centrale verdediger Miguel vandaag zijn debuut maken. De talentvolle belofte gaat hoogstwaarschijnlijk transfervrij vertrekken aan het eind van dit seizoen, maar deze wedstrijd was een uitgelezen kans voor hem om voor een profcontract te strijden.

Dat er weinig veel meer op het spel stond was aan beide kanten te merken in de wedstrijd. Er straalde weinig af van het spel in de eerste helft, waarbij Groningen vooral hun krachten leek te sparen voor aankomende woensdag. De Zwollenaren lieten nog iets meer van zich merken, maar kwamen ook niet veel verder dan een aantal afstandschoten en een zwak kopballetje. Hierdoor stond de brilstand nog steeds op het scorebord toen de ploegen richting de thee gingen, waarbij de Groningers welgeteld nul keer op doel hadden geschoten.

Het tweede bedrijf kon dus alleen maar beter worden. Hoewel het spelbeeld meer van hetzelfde was, ontstonden er toch meer kansen voor de noorderlingen. El Hankouri en Strand Larsen kwamen vlak na rust dichtbij de openingstreffer, maar kregen hun pogingen van dichtbij niet tussen de palen. Een lange tijd leek het duel af te streven op een doelpuntloos gelijkspel, maar tien minuten voor tijd kwam Immanuel Pherai erdoor en zijn voorzet eindigde via de Japanner Itakura in eigen doel: 1-0. De debutant speelde tot dat moment een prima wedstrijd, maar kon de pass van Pherai niet onschadelijk maken.

Vlak hierna werd de jeugdspeler gewisseld en hij zag zijn ploeg in de slotminuten niet meer langszij komen. Groningen zal, ondanks het feit dat veel basisspelers ontbraken, niet veel vertrouwen putten uit deze wedstrijd. De ploeg moet tegen Utrecht toch een heel ander gezicht gaan laten zien als de een Europees avontuur willen gaan waarmaken.

Opstellingen en beoordelingen:*

PEC Zwolle: Mous 6; Doue 5 (78. Bajselmani -), Van den Belt 6, Nakayama 6, Paal 6; Clement 6, Strieder 5 (64. Van Polen 5), Pherai 6.5; Misidjan 5 (64. Reijnders 5), Tedic 5 (78. Ghoochannejhad -), Manuel 5.5 (64. Van Duinen 5).

FC Groningen: Padt 6; Miguel 5 (83. Meijer -), Itakura 6, Van Kaam 6; Leal 6, Suslov 5 (76. Dallinga -), Matusiwa 5.5, El Messaoudi 5 (57. Schreck 5.5), El Hankouri 5 (57. Lundqvist 5.5); Strand Larsen 5 (76. Abraham -), Joosten 5.5.

Man of the Match: Immanuel Pherai

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd