Sparta krijgt met play-offticket ultieme seizoensbekroning

Sparta krijgt met play-offticket ultieme seizoensbekroning

16 mei 2021 – Sparta Rotterdam heeft zondagmiddag op bezoek bij sc Heerenveen de kroon op een toch al uitstekend seizoen gezet. Na een moeizame start van het seizoen was de ploeg van Henk Fraser bezig aan een goede reeks, waarmee het de play-offs heeft afgedwongen. Het kwam al snel op een 0-2 voorsprong en kwam ondanks een aansluitingstreffer van de thuisploeg niet meer in de problemen. Met het 5-0 verlies van Heracles was zelfs een nederlaag genoeg geweest voor het ticket, maar Sparta gaat zo met een goed gevoel de play-offs in, waarin stadgenoot Feyenoord de tegenstander zal zijn.

SC Heerenveen - Sparta Rotterdam 1-2
In de beginfase leek SC Heerenveen nog niet helemaal wakker. Sparta was sterker, en profiteerde bij een snelgenomen vrije trap optimaal van de ongeconcentreerde thuisploeg. Lennart Thy liep slim weg, waarna de Duitser de bal snoeihard in het dak van het doel schoot. Ook bij de 0-2, een goed afstandsschot van Wouter Burger, waren de Friezen niet doortastend genoeg. Met deze stand hadden de Rotterdammers de play-off-tickets stevig in handen. De Spartanen lieten het balbezit dan ook meer aan de thuisploeg, dat met aardig combinatiespel echter weinig meer dan een paar speldenprikjes produceerde. Sterker nog, de beste kansen bleven voor de bezoekers, maar meerdere malen ging de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

In de tweede helft bleef Heerenveen de dominante ploeg, maar vielen er nauwelijks kansen te noteren. De Friezen waren veelvuldig te vinden op de helft van Sparta, maar leken net als in de laatste wedstrijd creativiteit en overwinningsdrang te missen. De aansluitingstreffer van de voet van Siem de Jong, die uit het zicht van Okoye raak schoot, kwam dan ook uit het niets. Dit doelpunt zorgde ervoor dat Sparta voor een korte tijd weer meer drang naar voren kreeg, wat het tempo en de attractiviteit wedstrijd ten goede kwam. Na enkele tijd besloten de Rotterdammers zichzelf opnieuw in te laten zakken, en zo de overwinning over de streep te trekken. Hoewel Heerenveen het nog probeerde, bleef het bij deze eindstand, waardoor Sparta ervandoor gaat met de play-offs-ticket.

AZ - Heracles Almelo 5-0
Tegen de nummer drie van de Eredivisie moesten de Heraclieden het doen zonder sterkhouder Rai Vloet, die wegens een spierblessure niet bij de selectie zat. Zonder zijn aanwezigheid had een jong Heracles-elftal het lastig tegen AZ. De ploeg van Frank Wormuth stond met veel mensen rond het eigen strafschopgebied, en kwam er zelf ook nauwelijks uit. De thuisploeg kreeg ondertussen wel enkele kansen, maar was nog niet doortastend genoeg. Bijna leek de ploeg van Pascal Jansen na een halfuur een strafschop te krijgen om op voorsprong te komen, maar na interventie van de VAR bleek de desbetreffende overtreding buiten het strafschopgebied gemaakt te zijn.

Inmiddels was de wedstrijd verworden tot een interessant schouwspel, waarin Heracles inmiddels enigszins deelname. Een geconcentreerd AZ strooide met goede passes, maar rond het strafschopgebied zat er immer een Heracles-been tussen. De eerste helft leek dan ook te eindigen in 0-0, totdat Myron Boadu in de slotfase op de goede plek stond en een rebound gemakkelijk binnentikte. Kort na rust stond er gelijk 3-0 op het scorebord, toen Jesper Karlsson in een zeer kansrijke fase van AZ tweemaal het eindstation was. Als de Alkmaarders het vizier in deze fase, maar ook in de fase hierna meer op scherp hadden staan, had de score echter hoger uit kunnen vallen. Uiteindelijk zetten de Alkmaarders met een 5-0 eindstand door doelpunten van Boadu en Owen Wijndal echter toch een monsterscore neer tegen de Heraclieden, die zo het seizoen in mineur beëindigen.

gerelateerd