Ajax vrij simpel langs Vitesse in belangeloos duel

Ajax vrij simpel langs Vitesse in belangeloos duel

16 mei 2021 – Ajax heeft zondagmiddag het seizoen in Arnhem met een overtuigende overwinning afgesloten. In een duel tegen Vitesse, waar voor beide teams helemaal niets meer op het spel stond, was Ajax de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Door goals van Sébastien Haller en Antony kwamen de Amsterdammers al vroeg op voorsprong, maar Lois Openda maakte al snel de aansluitingstreffer. In de tweede helft besliste Lisandro Martínez het duel: 1-3.

Voor beide ploegen stonden er in de laatste speelronde geen belangen meer op het spel. De ploeg van Thomas Letsch zette afgelopen week de kroon op het succesvolle seizoen. De Arnhemmers stelde plek vier veilig, dat volgend seizoen recht geeft op een plek in de derde voorronde van de Conference League. Bij Ajax was de champagne al een aantal weken geleden ontkurkt, aangezien de Amsterdamse formatie zich een paar speelrondes geleden al verzekerde van het landskampioenschap. Omdat er in het duel tussen  Vitesse en Ajax niets meer op het spel stond, stuurden zowel Thomas Letsch als Erik ten Hag al een paar geluksvogels uit de selectie op vakantie.

Door de vakantiegangers en de blessure van Davy Klaassen, mocht Jurgen Ekkelenkamp opnieuw in de basis beginnen. De jonge middenvelder zette Haller na een kwartier spelen alleen voor Remko Pasveer, waarna de Fransman de honderdste competitiegoal van Ajax op het scorebord zette: 0-1. Het was een verdiende voorsprong voor de equipe van Erik ten Hag, want Ajax zorgde ervoor dat de thuisploeg maar moeilijk aan voetballen toekwam. Vlak voor rust vergrootten de Amsterdammers de voorsprong. Antony kon na een prima aanval van heel dichtbij binnentikken, waardoor hij zijn achtste – en ook zijn makkelijkste – doelpunt van het seizoen maakte: 0-2. Toch was het de thuisploeg dat razendsnel reageerde. Net als in de verloren bekerfinale was het Openda die scoorde namens de Arnhemmers: 1-2.

Het tweede bedrijf was stukken minder dan wat de supporters thuis op de bank in de eerste helft voorgeschoteld kregen. Dat had alles te maken dat het voor beide ploegen niet de noodzaak was om een resultaat te halen. De meeste dreiging kwam ook gedurende de tweede helft van de bezoekers, die via Tadic een paar keer gevaarlijk voor Pasveer kwamen te staan. Echter ontbrak de scherpte in de eindfase, waardoor de geel-zwarte Vitessenaren een derde goal konden voorkomen.

Toch was het een kwartier voor tijd raakt voor de bezoekers uit Amsterdam. Uit een hoekschop was het Martínez die de bal bal uit een scherp aangesneden hoekschop binnentikte: 1-3. Daardoor besliste de Argentijn het duel, waardoor Ajax in totaliteit 88 punten heeft verzameld dit seizoen. Daarnaast kwam er tevens ook een einde aan de periode van Pasveer bij Vitesse. De 37-jarige sluitpost moest vanmiddag nog één keer het hoofd buigen voor de Amsterdammers, maar zal volgend jaar zelf te bewonderen zijn in de Johan Cruijff ArenA.

gerelateerd