NEC neemt eerste horde en beëindigt seizoen Almere City FC

NEC neemt eerste horde en beëindigt seizoen Almere City FC

15 mei 2021 – NEC heeft zaterdagavond de eerste stap gezet richting promotie naar de Eredivisie door Almere City met 0-4 te verslaan. In navolging van de nummer acht (Roda JC) bereikt nu dus ook de nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie de volgende ronde van de play-offs. Almere City controleerde het grootste gedeelte van de wedstrijd, maar het was NEC dat effectief was in de afronding en een sterke verdedigende prestatie leverde.

Almere City eindigde dit seizoen op de vierde plaats, op twee punten van nummer twee Go Ahead Eagles. Door de matige flow van de afgelopen weken was de nacompetitie de laatste hoop op een promotiestunt voor de mannen van Jeroen Rijsdijk. In de twee eerdere ontmoetingingen tussen Almere City en NEC dit seizoen was het de club uit Flevoland die er met de volle buit vandoor ging (2-0 en 1-0).

Almere City hoopte ook NEC zaterdag ook voor een derde keer te verslaan. Dat moest de ambitieuze club doen zonder Thibaut Lesquoy, die in het duel met Jong PSV een rode prent kreeg. De Almeerders vestigden daarom zoals wel vaker de hoop op topscorer Thomas Verheyd,t die er dit seizoen al twintig in heeft liggen en ook eerder tegen NEC al meerdere malen trefzeker was. NEC-trainer Rogier Meijer kon ook niet beschikken over zijn volledige selectie, want zijn topscorer, Elayis Tavsan, werd vlak voor de aftrap niet fit genoeg bevonden. Hierdoor was er een basisplaats voor Terry Sanniez.

De hoop van Almere City leek in de eerste fase terecht te zijn, want Verheydt was na vijf minuten al dicht bij zijn 21ste treffer van het seizoen. Hij kon de bal voor leeg doel binnenschuiven, maar zag zijn doelpunt afgekeurd worden door een eerdere handsbal van Ryan Koolwijk. Wel zette dit gelijk de toon van de wedstrijd, waar Almere City nadrukkelijk op zoek bleef naar een vroege goal. Maar na een vrije trap van Koolwijk de op de kruising belandde, was het vlak daarna NEC dat aan de overkant de grootste kans op een vroege openingstreffer kreeg. Jordy Bruijn mocht aanleggen voor een penalty, maar die zag hij gestopt worden door Michael Woud.

Ondanks de vele kansen bleef de brilstand dus lang op het bord staan in de eerste helft. Almere City had een lange tijd de ruime overhand, maar na een fout van Steve Tunga opende Jonathan Okita in de tegenstoot de score: 0-1. Deze stand bleef niet lang staan, want een paar minuten later kreeg NEC wederom een penalty, die Bruijn ditmaal wel benutte en daarmee de voorsprong verdubbelde. Tegen de verhouding in ging NEC dus de kleedkamer in met een comfortabele 0-2 voorsprong.

In de tweede helft begon het Almeers beleg onmiddelijk. De verdediging van NEC stond constant onder druk, maar bezweek er niet onder. De bezoekers trokken zich diep terug op hun eigen helft en probeerden via de counter een derde treffer te creëren. Die kwam er dan uiteindelijk ook via Javier Vet die een voorzet van dichtbij verzilverde. Hierna gingen de hoofden bij Almere City hangen en was de wedstrijd gespeeld. Na een fout van Woud op een lange bal kon Okita ook nog zijn tweede doelpunt en de vierde goal van de wedstrijd maken: 0-4.

Met deze ruime en toch wel wat geflatteerde uitslag gaat NEC door in de nacompetitie. Na vier seizoenen afwezigheid in de Eredivisie is de hoop op promotie in Nijmegen nu groot. In de volgende ronde van de play-offs neemt NEC het op tegen Roda JC, dat De Graafschap eerder op deze avond tegen alle verwachtingen in versloeg.

Opstellingen en beoordelingen*
Almere City FC
: Woud 5; Tunga 4.5 (46. Hammouti 5), Breedijk 5, Mirani 5, Helstrup 5; Receveur 5 (73. Emmers -), Koolwijk 5 (86. Kaandorp -), Smeets 5; Alhaft 5.5 (73. Balker -), Verheijdt 5, Yeboah 5 (52. Bouyaghlafen 5).

NEC: Branderhorst 7; Van Rooij 6, Sanniez 6, Van Eijden 6, Odenthal 6, El Karouani 6; Vet 6.5 (85. De Wolf -), Bruijn 6.5, Barreto 6; Okita 7.5 (88. Beekman -), Janga 6.5 (88. Ondaan -).

Man of the Match: Jonathan Okita
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd