Babel ziet heldenrol en Turkse titel door vingers glippen

15 mei 2021, 21:37

Besiktas heeft zich zaterdagavond voor de zestiende keer gekroond tot kampioen van Turkije. Op de laatste speeldag hield de club uit Istanboel de eerste plaats op het nippertje vast door Göztepe met 1-2 te verslaan. Even leek het erop dat Galatasaray met de titel aan de haal zou gaan. Cim Bom Bom ging dankzij Ryan Babel virtueel aan kop, maar werd na een kwartier van de troon gestoten. Op basis van het doelsaldo (+ 45 om + 44) veroverde Besiktas de titel.

Op de laatste speeldag waren nog drie clubs in de race voor de Turkse titel: Besiktas (81 punten), Galatasaray (81 punten) en Fenerbahçe (79 punten). In de Turkse competitie is het onderling resultaat doorslaggevend is, maar omdat aan de hand van de onderlingen ontmoetingen tussen Besiktas en Galatasaray geen winnaar aangewezen zou kunnen worden, zou het doelsaldo bij een gelijke stand bepalend worden. Fenerbahçe had van beide concurrenten een uitglijder nodig.

Besiktas begon uitstekend aan de wedstrijd tegen Göztepe en leidde al na tien minuten 0-1. Die voorsprong werd een kwartier later weggegeven: Alpaslan Öztürk nam de 1-1 voor zijn rekening. Het duurde daarna lang alvorens Besiktas opnieuw op voorsprong kwam. In de tussentijd boog Galatasaray op bezoek bij Yeni Malatyaspor een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Doelpuntenmakers aan de zijde van de thuisploeg: de in Rotterdam geboren Halil Dervisoglu en Babel, die deze week van bondscoach Frank de Boer te horen kreeg dat hij niet meegaat naar het EK.

Galatasaray won nog met 3-1, maar stapte niet feestvierend van het veld. In Izmir was Besiktas namelijk na zeventig minuten op 1-2 gekomen. De van Leicester City gehuurde Rachid Ghezzal schoot een penalty tegen de touwen en schonk De Zwarte Adelaars daarmee de eerste titel sinds 2017.