Weinig toernooi-ervaring bij Oranje na afvallen van Babel

Weinig toernooi-ervaring bij Oranje na afvallen van Babel

14 mei 2021 – Frank de Boer heeft relatief weinig spelers met toernooi-ervaring opgeroepen in de voorselectie van het Nederlands elftal. De oefenmeester liet Ryan Babel links liggen, terwijl hij eerder al de bij Ronald Koeman eveneens heilige Kevin Strootman liet afvallen. Daardoor zijn er slechts acht spelers in de voorselectie met speeltijd op een groot toernooi met Oranje, terwijl ook routinier Virgil van Dijk het EK sowieso niet zal halen.

Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Tim Krul, Daley Blind, Joël Veltman, Stefan de Vrij en Jasper Cillessen waren er in 2014 onder Louis van Gaal in Brazilië ook al bij, terwijl Maarten Stekelenburg eerder al tweemaal met Oranje op een eindtoernooi stond. Daarmee is de sluitpost van Ajax ook nog eens de enige speler in de voorselectie die op twee toernooien actief was: een bijzonderheid in de selectie van het Nederlands elftal. 

De Boer liet namelijk veel routiniers afvallen: Strootman omdat hij niet speelde bij Olympique Marseille, maar is na zijn revival bij Genoa nog altijd uit beeld. Van Babel werd voor het eerst in deze voorselectie afscheid genomen richting het eindtoernooi, ondanks dat De Boer hem tot dusver altijd opnam in de definitieve selecties. Door de naam van Arjen Robben zette de bondscoach eerder al een streep, waardoor er relatief weinig ervaring overblijft.

Lees ookDe belangrijkste afwezigen in de Oranje-voorselectie

Wat interlands betreft is Blind (77), mits hij tijdig fit is, het meest ervaren, gevolgd door Georginio Wijnaldum (73), Memphis Depay (62) en Jasper Cillessen (60). Cody Gakpo, Jeremiah St. Juste en Jurriën Timber kunnen hun debuut maken bij het Nederlands elftal in de komende periode, want zij hebben nog geen enkele officiële interland achter hun naam staan.

Qua doelpunten geldt overigens dat Memphis (23 goals) lijstaanvoerder is, gevolgd door Wijnaldum (22) en Luuk de Jong (8). Daarna volgt een heel rijtje spelers, waaronder Quincy Promes (7), Davy Klaassen (5) en Donny van de Beek met drie doelpunten als international. Qua treffers op eindtoernooien is het schaars: Memphis staat op twee goals, Wijnaldum kwam tot één goal. 

gerelateerd