Nederland
2 – 0
Oostenrijk

Timber, El Ghazi, Gakpo en Karsdorp in EK-voorselectie Oranje

Timber, El Ghazi, Gakpo en Karsdorp in EK-voorselectie Oranje

14 mei 2021 – Bondscoach Frank de Boer heeft Anwar El Ghazi opgenomen in zijn voorselectie. De aanvaller van Aston Villa maakt zes jaar na zijn laatste interland weer deel uit van de groep. Ook AS Roma-rechtsback Rick Karsdorp keert terug in de selectie. De Boer heeft plek voor twee nieuwe namen: PSV-linksbuiten Cody Gakpo en Ajax-talent Jurriën Timber mogen hopen op een EK-uitverkiezing. Ryan Babel en Kevin Strootman zitten niet bij de selectie, net als AZ-buitenspeler Calvin Stengs.

Zoals verwacht heeft ook Wout Weghorst een plek in de voorselectie. Hij strijdt met concurrent Luuk de Jong om een plek in de definitieve groep van 26 namen. De Boer kiest voor vier doelmannen: Marco Bizot, Jasper Cillessen, Tim Krul en Maarten Stekelenburg. Door de naam van Joël Drommel en Justin Bijlow gaat dus sowieso een streep.

De Boer heeft in zijn selectie zeven spelers opgenomen die uit de voeten kunnen als rechtsback: Denzel Dumfries, Hans Hateboer, Jeremiah St. Juste, Rick Karsdorp, Joël Veltman, Kenny Tete en Jurriën Timber. Tot de acht afvallers zullen dus waarschijnlijk veel van deze spelers behoren. Het meespelen van Daley Blind is nog onzeker. De Ajacied kampt met een enkelblessure, maar behoort toch tot de voorselectie. Er is goede hoop dat hij tijdig herstelt voor het EK.

Over iets minder dan een maand begint Oranje aan het eerste eindtoernooi sinds 2014. Het Nederlands elftal speelde haalde destijds de halve finale van het WK, waarin Argentinië uiteindelijk de weg richting de eindstrijd blokkeerde. Oranje greep naast deelname aan het EK 2016 en WK 2018. Deze zomer zit het in de groepsfase met Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië.

Aanvoerder Virgil van Dijk is sowieso niet van de partij. De verdediger meldde zich deze week officieel af, omdat hij zich wil richten op komend seizoen. De sterkhouder van Liverpool scheurde vorig jaar oktober zijn kruisband. Uit de andere namen moet bondscoach Frank de Boer een selectie van 26 spelers samenstellen. Hij heeft tot 1 juni om zijn definitieve groep door te geven.

gerelateerd