Blunder Jorginho kost Chelsea derby en CL-zekerheid

12 mei 2021, 23:15

Chelsea is na vanavond nog niet zeker van Champions League-voetbal. Het had een enorme stap kunnen zetten, maar verloor met 0-1 van Arsenal. Voor Jorginho was een extra pijnlijke avond; een grote fout van de Italiaanse middenvelder leidde het enige doelpunt van de wedstrijd in.

Dat enige doelpunt werd in de zestiende minuut gemaakt door Emile Smith Rowe. Hij zag hoe Jorginho de bal terug op zijn keeper (vandaag weer eens Kepa Arrizabalaga in plaats van Édouard Mendy) wilde spelen, maar daarbij vergat te kijken waar deze zich bevond. Kepa kon de bal nog net van de doellijn aftikken, maar de bal kwam bij Pierre-Emerick Aubameyang terecht. De aanvaller vond Smith Rowe, die de fout van Jorginho alsnog kon afstraffen.

Na rust was Christian Pulisic het dichtst bij de gelijkmaker, maar hij maakte zijn treffer vanuit buitenspelpositie, waarna de VAR ingreep. Hakim Ziyech - afgelopen weekend nog heel belangrijk tegen Manchester City - mocht twaalf minuten voor tijd nog invallen, maar ook hij kon dit keer het verschil niet maken. Voor de tweede keer dit seizoen verloor Chelsea van stadsgenoot Arsenal, dit keer met 0-1.

Arsenal legt met de zege de druk bij West Ham United, Liverpool en Tottenham Hotspur, van wie het een zo goed mogelijk Europees ticket (Europa League of Conference League) zal willen afpakken. Nummer vier Chelsea was bij winst alleen op doelsaldo nog in te halen geweest voor West Ham, maar in plaats daarvan kan die ploeg dit weekend op drie punten afstand komen van The Blues. Een plek in de volgende editie van de Champions League is voor de finalist van dit seizoen dus nog altijd niet zeker.