Go Ahead promoveert op krankzinnige avond naar Eredivisie

12 mei 2021, 23:10   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Go Ahead Eagles is op een krankzinnige avond gepromoveerd naar de Eredivisie. De Graafschap lag voorafgaand aan de laatste speelronde op pole position, maar slaagde er niet in om de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport om te zetten in een zege. In het thuisduel, dat vanwege noodweer ruim een uur stillag, kwam de club uit Doetinchem niet tot scoren (0-0).

De Graafschap liet afgelopen vrijdag de eerste kans op promotie liggen. Op bezoek bij Jong Ajax werd er met 1-1 gelijkgespeeld, waardoor de strijd om het tweede promotieticket pas op de laatste speeldag viel. Om niet afhankelijk te zijn van de resultaten van de concurrentie, volstond voor de club uit Doetinchem alleen een overwinning op Helmond Sport.

Dus ging de ploeg van trainer Mike Snoei vanaf het eerste fluitsignaal op jacht naar een doelpunt. Echt gevaarlijk werd De Graafschap echter niet. Kansen werden er nauwelijks gecreëerd en toen halverwege de eerste helft noodweer uitbrak, werden de teams het voetballen onmogelijk gemaakt. De regenval was zo hevig dat scheidsrechter Rob Dieperink vijf minuten voor rust besloot de wedstrijd te staken.

Wat volgde was een onderbreking van ruim een uur. Op de andere velden werd er ondertussen wel gewoon doorgevoetbald. Virtueel werd De Graafschap ingehaald door Go Ahead Eagles, dat de uitwedstrijd tegen Excelsior met 0-1 won. Zo wist De Graafschap bij de hervatting van de eigen wedstrijd dat het moest winnen om de tweede plaats te heroveren en het promotieticket veilig te stellen.

Terwijl de spelers van Go Ahead Eagles op een groot scherm in het stadion van Excelsior de verrichtingen van de concurrent volgden, zocht De Graafschap naar de bevrijdende 1-0. Jasper van Heertum kreeg na een uur de eerste echte grote kans, maar kopte naast. Ook Joey Konings kreeg de bal er niet in toen hij oog in oog met doelman Rowen Koot kwam.

Het was de keeper van Helmond Sport die De Graafschap even later bijna een cadeautje gaf. Koot gleed naar de bal en liet 'm los, waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Een inzet van Ralf Seuntjens werd tegengehouden door een verdediger van Helmond Sport die in de doelmond was blijven staan en in de rebound bracht Koot redding.

Langzaam maar zeker vloeiden de krachten weg bij de thuisploeg. De Graafschap bleef jagen op de 1-0, maar de bezoekers uit Helmond weerden zich kranig en vervulden hun sportieve plicht en hielden de nul. De thuisploeg kreeg diep in blessuretijd nog een dot van een kans, maar Koot hield zijn doel schoon. Door gelijk te spelen tegen Helmond Sport kwam De Graafschap in punten gelijk met Go Ahead Eagles, maar op doelsaldo legt de club uit Doetinchem het af tegen de concurrent. Voor De Graafschap, dat in het afgebroken corona-seizoen promotie ook al door de vingers zag glippen, rest de play-offs.