Van Dijk zet definitief streep door deelname aan EK

Van Dijk zet definitief streep door deelname aan EK

12 mei 2021 – Het Nederlands elftal moet het op het EK definitief doen zonder de aanvoerder. Virgil van Dijk heeft via de clubkanalen van Liverpool laten weten dat hij niet deel zal nemen aan het naderende toernooi, hoe moeilijk dat besluit ook was. De 29-jarige verdediger is nog altijd herstellende van een zware knieblessure en richt zich op het nieuwe seizoen.

De EK-kansen waren al klein voor de aanvoerder van Oranje, maar Frank de Boer hield tot en met het afgelopen weekend vol dat de deur voor hem om een kier bleef staan. Het was een ongekende race tegen de klok voor de verdediger, die herstellende is van een zware knieblessure die hij in oktober vorig jaar opliep tegen Everton. Het herstel verloopt goed, maar zeven maanden na die kwetsuur wil Van Dijk een verstandig besluit nemen over zijn gezondheid. Hij richt zich op de start van het komende seizoen met Liverpool en gaat dus niet naar het EK.

Dat besluit zal alles en iedereen bij Liverpool tevreden stemmen, omdat de club enigszins bezorgd was. De club was bang dat Van Dijk op het EK mogelijk een terugval zou krijgen en daardoor nog langer buitenspel zou staan. Door het EK te skippen neemt de verdediger een besluit die op Anfield Road dan ook op de nodige goedkeuring zal kunnen rekenen. Voor Van Dijk zelf is het missen van het EK natuurlijk wel een fikse domper. Hij was namelijk nog nooit van de partij op een eindtoernooi. De volgende kans is het WK in Qatar van volgend jaar, als Oranje zich plaatst.

"Ik voel me goed en krijg steeds meer energie", reageert hij via de kanalen van zijn club. "Zeven maanden geleden raakte ik geblesseerd en het is een erg lange weg. Ik moest het stap voor stap doen en dat heb ik gedaan. Het herstel verliep goed en ik heb ook geen terugslag of wat dan ook gehad. Toch voelt het voor mij fysiek beter om niet naar het EK te gaan. Mijn volledige focus ligt op het nieuwe seizoen met Liverpool, omdat ik op die manier de revalidatie beter kan afmaken."

Pijn doet het natuurlijk wel bij Van Dijk. "Ik vind het heel zwaar om het EK te missen. Ik wilde dolgraag mijn land leiden op het toernooi, maar de dingen zijn zoals ze zijn en die moet ik accepteren. Het is een zware dobber, maar ik heb er vrede mee."

gerelateerd