Sensationele degradatiekraker levert RKC en VVV weinig op

Sensationele degradatiekraker levert RKC en VVV weinig op

8 mei 2021 – In een doelpuntrijke wedstrijd hebben VVV en RKC elkaar zaterdagavond op gelijke hoogte gehouden. De wedstrijd schommelde heen en weer en beide ploegen maakten op momenten aanspraak op de overwinning. Een winnaar kwam er echter niet en met het punt schieten beide ploegen weinig op in hun strijd tegen degradatie.

De Koel was in speelronde 32 het decor van een ware 'zespuntenwedstrijd'. VVV-Venlo verloor inmiddels al twaalf wedstrijden op rij, en stond daarom voorafgaand aan de wedstrijd op de zeventiende plaats. Een overwinning op RKC, dat slechts twee punten boven de degradatiestreep stond, was dan ook noodzakelijk voor mogelijke handhaving in de Eredivisie. De ploeg van Fred Grim, die vandaag tóch kon beschikken over Sylla Sow, had in de strijd om handhaving de punten echter ook hard nodig.

De thuisploeg kende een bliksemstart. Nadat de ploeg van Jos Luhukay binnen een minuut al enige dreiging toonde, was het Giorgos Giakoumakis die na een goede voorzet van Vito van Crooij na bijna twee maanden eindelijk weer eens scoorde. Zo maakte het Griekse deel van het Venlose koningskoppel alweer zijn vijfentwintigste doelpunt, terwijl Vito van Crooij zijn negende assist van het seizoen gaf. Daarna nam RKC de overhand, en hoewel de ploeg uit Waalwijk aanvallend weinig klaarspeelde, stonden ze na een kwartier voetballen alweer op gelijke hoogte. AZ-huurling Thijs Oosting was de gevierde man, nadat hij uit de rug van twee VVV-verdedigers goed werd weggestuurd en oog in oog met Thorsten Kirschbaum niet faalde.

De bezoekers bleven sterker, maar toonden weinig dreiging. Voorzetten kwamen niet aan op plaats van bestemming, het tempo was laag, en bovendien werd op het middenveld veel onnodig balverlies geleden. Toch hield de ploeg van Grim makkelijk stand, omdat VVV op het middenveld vaak veel ruimtes liet en in de counter niets klaarspeelde. Het was een povere fase, waar de nervositeit van beide ploegen vanaf straalde. Toch werden de kleedkamers niet met een 1-1, maar met een 2-2 gelijkspel opgezocht. Het eerste doelpunt, de 1-2, kwam van de voet van Cyril Ngonge, die de bal op de rand van de zestien beheerst binnenschoot. Richard van der Venne was even later dicht bij het vierde doelpunt van de wedstrijd, maar op slag van rust viel deze aan de andere kant, toen Joshua John een voorzet van Van Crooij goed binnenliep.

In de tweede helft kroop VVV iets meer uit haar schulp, maar bleef RKC nog steeds de meest aanwezige ploeg. De bezoekers creëerden meer kansen, en waren met een kopbal op de paal van Sylla Sow zeer dicht bij een hernieuwde voorsprong. De grootste kans aan andere zijde was voor Van Crooij, die na een goede actie de bal in tweede instantie via Kostas Lamprou naast schoot. De nervositeit bleef echter aanwezig in het spel van beide ploegen, wat te zien was in enkele misverstanden en momenten van onoplettendheid. Bijna leidde verlies van concentratie bij RKC tot een 'Liverpool-esque' doelpunt van Giakoumakis bij een snel genomen corner, maar tot grote opluchting van Lamprou miste de Griekse spits de bal volledig.

Naarmate de tweede helft vorderde, kreeg de RKC-keeper steeds meer werk te verrichten. De bezoekers trokken zich meer terug in de verdedigende stellingen, waardoor VVV-Venlo meer naar voren kon trekken en steeds dreigender werd. Uiteindelijk kreeg de ploeg van Luhukay in minuut 79 loon naar werken, toen Van Crooij een scherpe voorzet van Schmitz goed binnenkopte. Daarmee kwam een overwinning voor de thuisploeg voor even heel dichtbij, maar toen Ngonge na een domme handsbal van Giakoumakis de gegeven strafschop benutte, stond het alweer gelijk. Dit was het startsein voor een zeer spannende eindfase, waarin VVV de sterkste ploeg was. 3-3 bleek uiteindelijk echter ook de eindstand. Hierdoor pakken beide ploegen slechts een punt, waarmee ze weinig opschieten. Wel behaalde VVV na twaalf verliespartijen eindelijk weer eens een gelijkspel, en wordt het record van de Volewijckers zo dus niet bereikt.

Opstellingen en beoordelingen*

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 5,5; Leon Guwara 5 (66. Lukas Schmitz 5,5), Kristopher da Graca 5, Tristan Dekker 6, Tobias Pachonik 5,5; Vito van Crooij 7, Simon Janssen 5 (74. Torino Hunte -), Danny Post 5, Joshua John 5 (74. Yahcuroo Roemer -); Georgios Giakoumakis 5,5, Zinedine Machach 5 (85. Jafar Arias -).

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 6; Thierry Lutonda 5, Ahmed Touba 5,5, Melle Meulensteen 6, Juriën Gaari 4,5; Anas Tahiri 5 (72. Sebbe Augustijns -), Vurnon Anita 5,5, Richard van der Venne 5,5 (88. Hans Mulder -); Cyril Ngonge 5,5 (88. Lennert Daneels -), Sylla Sow 5 (60. Finn Stokkers 5), Thijs Oosting 5 (88. Ola John -).

Man of the match: Vito van Crooij
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd