Tiental AZ stelt EL veilig en blijft jagen op CL

8 mei 2021, 22:05   Bijgewerkt: 8 mei 2021, 23:23

Door een zwaarbevochten 1-0 zege op Fortuna Sittard heeft AZ zich verzekerd van Europees voetbal volgend seizoen. De rode kaart van Ramon Leeuwin maakte de opgave behoorlijk uitdagend, maar een rake pingel van Albert Gudmundsson bleek voldoende voor de drie punten. De vraag blijft alleen of het Europa League of misschien zelfs wel Champions League gaat worden. AZ klimt hiermee naar de tweede plek, maar kan nog worden bijgehaald door PSV, dat zondag in actie komt.

Beide ploegen zaten vooraf in hetzelfde schuitje, alleen werd er op een ander bord geschaakt. De Alkmaarders waren al tien speelronden naarstig op zoek om dat ene treetje te klimmen op de Eredivisie-ladder, om volgend jaar te mogen hopen op Champions League-voetbal. Als een hond die achter zijn eigen staart aanzit, was het er al meermaals zeer dichtbij, maar lukte het telkens net niet. Nadat PSV vorige week de enkel verzwikte in een Friese greppel, was het verschil weer geslonken tot één punt en lag de strijd om plek twee weer volledig open. 

Doordat dirigent Teun Koopmeiners (nog niet hersteld na ziekte) zijn koor vanavond niet kon begeleiden, bleek AZ nauwelijks de juiste snaar te kunnen raken. In de eerste helft was het elkaar doelloos toeschuiven van de bal de hoofdact geworden. De bijdrage van Fortuna aan de vermakelijkheid van deze wedstrijd was echter nog geringer. De ploeg van Sjors Ultee beperkte zich louter tot verdedigen en was niet in staat om één fatsoenlijke aanval op te zetten. Het grootste moment van opwinding was dan ook lange tijd een ernstige blessure.

Jordy Clasie vormde het (tijdelijke) puzzelstukje dat centraal achterin werd gelegd door Pascal Jansen en met hem hielden de Noord-Hollanders het aardig dicht. Fortuna begon al vroeg met het spelen van de lange bal, maar kwam ook tegen tien man moeizaam tot kansen. De grootste kans kreeg het tien minuten voor tijd toen Marco Bizot met een pijlsnelle reactie op de proppen kwam bij een slimme vrije trap van Zian Flemming. AZ had de score in de laatste minuut nog moeten uitbreiden, maar invaller Jelle Duin was erg zelfzuchtig en vertikte de bal breed te leggen.

Met de zege verovert AZ in ieder geval voor even de tweede plek, die recht geeft op voorronde Champions League. PSV neemt het zondag op tegen Willem II en kan die plek dan weer terugpakken. FC Groningen en Heracles zijn de volgende hordes, terwijl de Eindhovenaren op de laatste speeldag nog een lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht spelen, waardoor het nog altijd razend spannend is. Fortuna maakt een pas op de plaats en lijkt Europees voetbal toch echt uit het hoofd te moeten zetten. Dat mag echter geen smet zijn op de uitmuntende prestatie van Sjors Ultee dit seizoen.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 7, Jonas Svensson 6,5, Timo Letschert - (13. Ramon Leeuwin 5), Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 6; Fredrik Midtsjø 6,5, Albert Gudmundsson 5,5, Jordy Clasie 6; Jesper Karlsson 5 (87.Tijani Reijnders -), Zakaria Aboukhlal 5 (Yukinari Sugawara 6), Calvin Stengs 5,5 (87. Jelle Duin -).

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 5; George Cox 6,5, Roel Janssen 7, Martin Angha 6,5, Lazaros Rota 5 (70. Emil Hansson 6); Tesfaldet Tekie 5,5 (82. Dimitrios Emmanouilidis -), Zian Flemming 6, Ben Rienstra 5,5; Mats Seuntjens 5, Sebastian Polter 5, Lisandro Semedo 5.

Man of the match: Roel Janssen

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen