Stengs wil schoonvader De Boer niet nodig hebben voor plek op EK

Stengs wil schoonvader De Boer niet nodig hebben voor plek op EK

8 mei 2021 – Calvin Stengs staat al jaren te boek als groot talent, maar krijgt dit seizoen ook de nodige kritiek te verduren. Het spel van de 22-jarige aanvaller valt tegen, wat hij ook zelf maar al te goed weet. " Het is te wisselvallig allemaal. Ik draai gewoon geen goed jaar."

Na 27 wedstrijden staat de AZ-aanvaller op zeven goals en vijf assists. Het zijn niet heel onaardige cijfers, 'maar het spel moet beter', was Stengs zelfkritisch tegenover de NOS. "Ik heb te veel slordige momenten in belangrijke fases. Ikzelf en de mensen weten dat ik nog meer kan. Ik ben de eerste die zegt dat het niet goed gaat, maar waarom het dit jaar minder gaat, vind ik lastig te zeggen."

De kritiek van de buitenwereld legt Stengs niet naast zich neer. "Aan de ene kant is het een mooi compliment. Het betekent dat ze met mij bezig zijn en mij willen zien uitblinken. Maar op het moment zelf is het natuurlijk vervelend. Ik neem de dingen waar waarheid in zit mee en probeer daaraan te werken." Zijn leeftijd is voor Stengs zelf geen excuus meer. "Ik ben degene die het langst in de selectie zit, dus het is logisch dat mensen denken: neem de ploeg wat meer op sleeptouw."

Ondanks zijn tegenvallende seizoen is de kans zeer aanwezig dat Stengs komende zomer Oranje vertegenwoordigt op het EK. Zijn band met bondscoach Frank de Boer is iets anders dan die van zijn ploeggenoten, omdat hij een relatie heeft met zijn dochter. "Of ik dan al zeker ben van mijn plekje weet ik niet. Het is wel anders dan bij andere spelers natuurlijk, maar ik wil het zelf verdienen en hem niet nodig hebben om het te halen."

Stengs zelf praat nuchter over die situatie, die voor hem inmiddels normaal is. "Als ik bij hem thuis ben of hij bij mij, is hij niet de trainer. Dan is het gewoon een normale relatie. Bij Oranje is hij de trainer en is het wel anders." Wel wordt er veel over voetbal gesproken. "Natuurlijk geeft hij me tips. Hij kijkt naar me en houdt me in de gaten. Voor hem is het misschien makkelijk om dingen mee te geven aan mij, omdat ik met zijn dochter ga. Hij is met me bezig. Mensen die zeggen dat ik erbij zit vanwege hem... dat is echt te makkelijk. Dat kan soms wel lastig zijn."

gerelateerd