Speciale EK-regels: arbiters mogen hun eigen land fluiten

6 mei 2021, 11:07   Bijgewerkt: 6 mei 2021, 12:27

Het EK 2021 in de komende zomer brengt behoorlijk wat bijzonderheden met zich mee. Naast dat het een jaar verplaatst is, werd eerder deze week al duidelijk dat de selecties met 26 spelers groter mogen zijn dan normaliter het geval, maar er komen nog meer extra regels, bijvoorbeeld voor scheidsrechters: zij mogen worden aangesteld voor wedstrijden van hun eigen land.

Dat schrijft Voetbal International. Dat is een bijzondere regel, omdat zoiets normaliter uiteraard niet toegestaan is. Daarbij gaat het overigens niet om een reguliere aanstelling, daarbij wordt dat altijd nog geprobeerd om te voorkomen. Maar als er door een corona-uitbraak bij het aangestelde scheidsrechtersteam niet gefloten kan worden, mag de UEFA schuiven met scheidsrechters uit het bepaalde land. Zo kan het dus gebeuren dat het Nederlands elftal in de komende zomer gefloten wordt door Björn Kuipers of Danny Makkelie.

Extra keepers invliegen en selectie vervangen

Een andere nieuwe EK-regel is dat de keepers gedurende het hele toernooi vervangen mogen worden. Het kan dus zijn dat Frank de Boer besluit om Tim Krul thuis te laten, maar hem vervolgens alsnog aan de selectie toevoegt zodra Oranje de knock-outfase heeft bereikt. De regel is uiteraard bedoeld om te voorkomen dat landen niet kunnen spelen na een uitbraak van het coronavirus en de keepers om die reden niet inzetbaar zijn. Maar het mag ook worden gebruikt als de andere twee keepers gewoon fit zijn: een vervangen keeper mag echter niet terugkeren in de selectie. 

Lees ookVoor dit Oranje-elftal zijn de EK-kansen flink gegroeid

Sowieso mogen bondscoaches in de versoepelde regels tot de aanvang van de eerste wedstrijd hun volledige, grotere selectie nog vervangen. Ook dat is met het oog op een mogelijke corona-uitbraak, maar kan ook handig zijn bij een blessure en in het geval van Nederland voor Daley Blind en Virgil van Dijk. Zij kunnen tot op het laatste moment worden getest om te kijken of ze fit genoeg zijn om in actie te kunnen komen.

Corona-uitbraak in EK-selectie

En tot slot: dit zijn de regels als er toch een corona-uitbraak komt in de selectie van een land. Als er minimaal dertien spelers, waaronder ook de keepers behoren – maar die zijn dus sowieso in te vliegen, beschikbaar zijn, moet er gewoon worden gespeeld. Is dat niet het geval, dan moet er binnen 48 uur alsnog worden gevoetbald door het des betreffende land. Lukt dat ook niet, dan volgt een reglementaire 3-0 nederlaag voor het land dat geen volwaardig team op de been kan brengen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen