Racistisch Whatsapp-berichtje kost Lehmann baan bij Hertha BSC

Racistisch Whatsapp-berichtje kost Lehmann baan bij Hertha BSC

5 mei 2021 – Jens Lehmann heeft zich deze week schuldig gemaakt aan racisme. De voormalig keeper van de nationale ploeg van Duitsland noemde Dennis Aogo een quotenschwarzer ('quotumzwarte') en moet die actie bekopen met zijn ontslag op staande voet uit de Raad van Commissarissen van Hertha BSC.

Dat heeft de club bekend gemaakt. Lehmann maakte de opmerking via Whatsapp, maar de app was naar eigen zeggen niet racistisch bedoeld. Toen Aogo het bericht vervolgens op Instagram zette, mondde het uit in een enorme rel. Lehmann bood uiteraard zijn excuses aan voor zijn appje en zei dat hij het positief bedoelde, maar het kalf was al verdronken.

Omdat Lehmann in de RvC van Hertha BSC zat namen Tennor Holding BV, kon dat bedrijf besluiten om hem per direct uit die functie te halen, ongeacht wat de verklaring van Lehmann zelf ook was. 'Hertha BSC distantieert zich van elke vorm van racisme', verdedigde voorzitter Werner Gegenbauer de beslissing om Lehmann te royeren. 

Aan Aogo bood Lehmann in elk geval al zijn excuses aan. "Ik heb hem gesproken en gevraagd om mij te vergeven als mijn opmerking respectloos overkwam", zei de voormalig doelman van onder andere Arsenal over Aogo. "Hij is als Sky-expert juist zeer deskundig, het was dan ook positief bedoeld. Maar ik heb het op een verkeerde manier gezegd."

gerelateerd