Coëfficiënten-verschuiving: Spanje van de troon gestoten

Coëfficiënten-verschuiving: Spanje van de troon gestoten

5 mei 2021 – De Engelse suprematie in de Europese competities dit seizoen heeft grote gevolgen voor de UEFA-coëfficiëntenlijst: voor het eerst sinds het seizoen 2011/12 wordt Spanje namelijk van de eerste plaats gestoten na dit voetbaljaar. Engeland neemt het stokje weer over vanwege de goede prestaties van diens teams in de Europese competities.

Manchester City plaatste zich dinsdagavond als eerste Engelse ploeg voor de Champions League-finale, maar het kan zomaar zijn dat Chelsea daar vanavond als Engelse opponent bijkomt. Bovendien was Liverpool ook nog actief tot de kwartfinale van het miljardenbal, alleen Manchester United werd uitgeschakeld in de groepfase met PSG en RB Leipzig.

The Red Devils gooien in de Europa League echter hoge ogen en wonnen in de knock-outfase vijf van de zeven mogelijke wedstrijden, waardoor het ook veel punten sprokkelde voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. Na de 6-2 zege op AS Roma staat het met anderhalf been in de finale en treft daarin mogelijk met Arsenal ook een Engelse ploeg: wel moeten The Gunners de 2-1 achterstand uit het heenduel met Villarreal nog zien weg te spoelen. Het is dus nog mogelijk dat beide Europese finales dit seizoen door Engelse teams gespeeld wordt.

En de sinds 2012 vrijwel ongenaakbare koploper Spanje kent juist een minder Europees jaar, ondanks dat Real Madrid en Villarreal nog in de halve finales staan. FC Barcelona werd voor het eerst in meer dan vijftien jaar uitgeschakeld vóór de kwartfinale van de Champions League, terwijl Sevilla na de groepsfase minder sterk bleek dan Borussia Dortmund. Granada kwam ver in de Europa League, maar won relatief weinig en verdiende daardoor niet al te veel punten. Real Sociedad werd na de EL-groepsfase meteen uitgeschakeld door United.

Voor het bereiken van de finales staan grote coëfficiëntenbonussen van één punt per ploeg, waardoor Engeland na de zege van Manchester City zeker is van de eerste plaats. Hoe groot het verschil na dit seizoen zal zijn, is nog onbekend, aangezien zowel Spaanse als Engelse teams nog in actie komen woensdag- en donderdagavond. 

Coëfficiëntenstand:
1. Engeland: 99.426 punten (4/7 teams nog actief)
2. Spanje: 97.426 punten (2/7 teams nog actief)
3. Italië: 75.153 punten (1/7 team nog actief)
(….)
7. Nederland: 39.200 punten (geen team meer actief)

gerelateerd