Voor dit Oranje-elftal zijn de EK-kansen flink gegroeid

5 mei 2021, 16:44   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het hing al in de lucht en dinsdag werd het officieel bevestigd: de UEFA staat komende zomer tijdens het EK eenmalig selecties van 26 spelers toe. Dat opent voor veel spelers die dromen van een plek in het Nederlands elftal flink wat deuren. Aan wie moet bondscoach Frank de Boer de komende weken nog denken in de categorie spelers die er in de laatste drie interlands niet bijwaren? FCUpdate zet een elftal vol kandidaten op een rijtje!

Mitchel Bakker (20)

Was pakweg een jaar geleden de straat op gegaan met de vraag wie Mitchel Bakker is en veel mensen hadden het antwoord waarschijnlijk schuldig moeten blijven. De linksback was samen met Nathan Aké mooi de enige Nederlander die zich dit seizoen bij de crème de la crème van de Champions League had gevoegd. Bakker stond in de halve finale tegen Manchester City in de basis in het heenduel en hield zich uitstekend staande tegen topspeler Riyad Mahrez - ondanks kritiek van ploeggenoot Neymar. Zijn concurrenten? AZ-back Owen Wijndal en Crystal Palace-verdediger Patrick van Aanholt, maar kan zeker als Daley Blind het EK niet haalt, blijven hopen.

Arnaut Danjuma (24)

"Mocht de waardering er over een bepaalde periode niet zijn, dan ga ik zeker overwegen voor Nigeria te kiezen", zei Danjuma in december stellig tegenover het Algemeen Dagblad. De rappe aanvaller met Nederlands-Nigeriaanse routs kwam als een komeet en verdiende bij NEC een transfer naar Club Brugge. Ook in België imponeerde hij: het werd beloond met twee interlands in Oranje en een droomstap naar Premier League-club Bournemouth. Een blessure trapte keihard op de rem, maar inmiddels is Danjuma weer op stoom geraakt. Met vijftien goals en zeven assists verdiende hij deze maand een plek in het Championship-team van het jaar en is hij nog in de race voor promotie. Is De Boer nog op tijd en voorkomt hij dat de buitenspeler voor het land van zijn vader kiest?

{image[347564][left-half][]}Cody Gakpo (21)

Hij was de grote held van de poulefase met Jong Oranje, maar Gakpo is er in de vervolgroute richting de finale van het jeugd-EK mogelijk niet bij. Frank de Boer volgt de verrichtingen van de PSV-aanvaller op de voet en zal beseffen dat ook Gakpo minstens een plek in de voorselectie verdient. De buitenspeler stond begin dit jaar een paar weken aan de kant met een enkelblessure, maar is sinds zijn terugkeer volop op dreef. Met een fraaie treffer tegen sc Heerenveen onder het oog van de keuzeheer, is géén plek in de voorselectie vrijwel ondenkbaar. 

Noa Lang (21)

Net als Gakpo zal ook Noa Lang op de schaduwlijst van de Oranje-staf staan. De buitenspeler beleeft een wonderbaarlijk debuutseizoen bij Club Brugge en heeft zich na zijn vertrek bij Ajax knap in de kijker gespeeld. Zestien doelpunten en tien assists in ruim dertig wedstrijden zijn echt wonderbaarlijke statistieken voor een buitenspeler. Enige nadeel voor Lang is dat Gakpo bij Jong Oranje een betere en evenwichtere indruk maakte, maar met zijn staat van dienst, is de positie van Ryan Babel onhoudbaar. Zelf vond hij twee EK's overigens óók optioneel

Anwar El Ghazi (26)

Geen Nederlander scoorde dit seizoen vaker in de Premier League, de sterkste competitie ter wereld, dan El Ghazi. De Barendrechter staat op acht goals en vertoont daarmee weer trekjes van de aanvaller die bij Ajax door menig vleugelverdediger werd gevreesd. Een fraaie interlandcarrière lonkte, maar toch staat de teller zes jaar na zijn debuut op twee duels in Oranje. Een scorende buitenspeler: juist dat kan Oranje op het komende eindtoernooi erg goed gebruiken. Het lijkt een beetje nu of nooit voor de aanvaller van Aston Villa. 

Rick Karsdorp (26)

Jerdy Schouten

Een grote outsider voor het EK, die nog nooit bij de voorselectie van het Nederlands elftal zat. Toch houdt de KNVB de verrichtingen van de voormalig Excelsior-middenvelder nadrukkelijk in de gaten. Schouten speelde dit seizoen al dertig duels in de Serie A en behoort tot een van de uitblinkers van Bologna. Wat moet Oranje doen mocht spelmaker Frenkie de Jong onverhoopt geblesseerd raken? "Jerdy is onze Frenkie bolognese", grapte Bologna-linksback Mitchell Dijks in gesprek met De Telegraaf. De Boer gaf ook al een aantal keer aan dat hij hem volgt. Zijn die drie extra plekken net genoeg of krijgt bijvoorbeeld Teun Koopmeiners de voorkeur?

Wout Weghorst

Jurriën Timber (19)

Zelfs Matthijs de Ligt is onder de indruk ("Technisch heel vaardig, wendbaar, snel, kan ook goed in de duels spelen ondanks zijn geringe lengt") van de multifunctionele Timber. De Ajacied is weliswaar niet groot, maar Frank de Boer weet uit zijn eigen tijd dat dát niet per se een vereiste is voor een goede verdediger. Met zijn basisplaats bij Ajax én het feit dat hij zowel als centrale verdediger als ook rechsachter uit de voeten kan, is het vrijwel zeker dat Timber op het lijstje staat bij De Boer. Maar Jong Oranje zal hem uiteraard ook niet willen missen…

{image[346298][left-half][]}Devyne Rensch (18)

Voor Rensch kunnen we dezelfde plaat afspelen: ook hij is jong, multi-inzetbaar (rechtsachter, centraal en volgens Erik ten Hag eveneens als nummer zes op het middenveld) en verkeerde in een goede vorm bij landskampioen Ajax. Of én Timber én Rensch kunnen profiteren van de drie extra plekken, lijkt zeer de vraag, aangezien ze redelijkerwijs hetzelfde profiel hebben. Zeker is dat ook Rensch in beeld is bij de technische staf van Oranje.

Pascal Struijk (21)

Niet voor niets hopen ze in België dat de verdediger van Leeds United voor een interlandverband bij De Rode Duivels kiest. De achterhoedespeler maakt heel veel indruk, maar heeft enorme concurrentie. Mocht Daley Blind – ook voor hem kunnen de extra plekken overigens eventueel uitkomst bieden als hij de eerste duels nog moet missen – en De Boer zoekt nog een extra optie centraal achterin, is Struijk ook een serieuzere optie.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen