ErediVisie: Feyenoo(r)d aan de man en Van Beek

ErediVisie: Feyenoo(r)d aan de man en Van Beek

3 mei 2021 – Ajax kroonde zich dit speelweekend voor de 35ste maal tot landskampioen van Nederland. Een knappe prestatie, maar zeker niet het enige wat er gebeurde op de Nederlandse velden. Zoals elke week blikt FCUpdate.nl terug op de meest opvallende zaken van het afgelopen weekend, ditmaal op alle duels buiten de Johan Cruijff Arena, want over het kampioenschap is al zoveel geschreven. 

Nu doet een De Jong PSV juist pijn
Zelden zal er na een doelpunt van een De Jong de afgelopen jaren zo zijn getreurd in het Phillips Stadion als zondag. Waar Luuk de Jong in vijf seizoenen liefst 112 keer scoorde en broer Siem ook zesmaal toesloeg in één seizoen in EIndhovense dienst, was het ditmaal duidelijk minder feest. Uitgerekend Siem de Jong deed zijn oud-werkgever namens SC Heerenveen de das om. De gelegenheidsspits stond aan het einde van een flitsende omschakeling, die de 2-2 opleverde. PSV morste daardoor dure punten in strijd om plek twee: concurrent AZ won wél van RKC en naderde de Eindhovense topclub op één punt.

Feyenoo(r)d aan de man
Crisis met een hoofdletter C in Rotterdam-Zuid: Dick Advocaat lijkt er helemaal klaar mee. Zijn Feyenoord verloor met 3-2 van hekkensluiter ADO Den Haag, waardoor een nachtkaarseinde heel erg dichtbij dreigt te komen. De ervaren oefenmeester twijfelde na afloop in gesprek met ESPN openlijk of hij nog wel de juiste man is om Feyenoord naar Europees voetbal te leiden. Dat lijkt sowieso een monsterklus te worden: de achterstand op nummer vier Vitesse lijkt met nog drie duels te gaan onoverbrugbaar (5 punten), terwijl nummer zes FC Utrecht ineens steeds dichterbij komt. Deelname aan de play-offs is sowieso al verzekerd, maar de Rotterdammers bewezen de laatste jaren juis daarin bepaald niet sterk voor de dag te kunnen komen.

Fortuna Schittard
Sjors Ultee zette met Fortuna Sittard zaterdagavond een grote stap naar de play-offs in de Eredivisie, waarvan het nog altijd mag hopen. Niet eens zozeer vanwege de stand of omdat FC Twente een directe concurrent was, maar vooral vanwege de manier van spelen. Zonder overdrijven hadden de Limburgers in plaats van met 3-0 ook met 6-0 of 7-0 kunnen winnen als Zian Flemming en Lisandro Semedo ondanks zijn twee fraaie goals het vizier verder op scherp hadden gehad. De ploeg kreeg ongelofelijk veel uitgespeelde kansen en de keren dat het Joël Drommel passeerde, stond er nog een Twente-verdediger of de paal in de weg. Fortuna speelde Schitterend en is een serieuze kanshebber op de play-off om Europees voetbal. Hulde! 

Van Beek raakt niet snel van streek
Tsja, hij kan er maar weinig aan doen, maar sinds dit weekend is Sven van Beek in het bezit van een bijzonder record. Nog nooit maakte iemand meer eigen doelpunten in de Eredivisie dan de verdediger van Willem II. Met zijn eigen goal hielp hij FC Utrecht in het zadel en passeerde hij bovendien Roel Wiersma en Jo Walhout: zij stonden op een doelsaldo van -3, Van Beek inmiddels op -4. Door zijn goal heeft hij nu voor meer verschillende clubs gescoord dan elke andere speler in de historie van de Eredivisie (8). Zelf lag hij er niet wakker van, maar van deze vloek komt hij vermoedelijk nooit meer af. "Mij boeit het niet heel veel. Ik lig er zeker niet wakker van", aldus de rustige Van Beek.

Sinan Vaakis doet het weer
Nee, Sinan Bakis zal niet met tevredenheid terugblikken op zijn seizoen. De spits van Heracles was slechts in vier wedstrijden trefzeker en liet maar zelden zien de juiste man voor de Almeloërs in de punt van de aanval te zijn. Zelden inderdaad, want als Bakis het net vindt, doet hij het goed. Tegen VVV-Venlo produceerde hij een onvervalste hattrick, net als in januari tegen FC Emmen. Drie weken geleden sloeg hij ook al tweemaal toe tegen Willem II. Hoewel hij liefst twintig duels meedeed zonder het net te laten bollen, kan de Turkse aanvaller alsnog fraaie cijfers overleggen: met negen goals staat hij op een keurige plek in de subtop van de Nederlandse topscorersranglijst.

En dan nog even dit...

Ajax-titel staat Swart op wit

Teze kon nog niet beslissend wezen

Feyenoord voor schut

gerelateerd