Persoonlijke fouten in tweede helft breken RKC op tegen AZ

1 mei 2021, 21:59   Bijgewerkt: 1 mei 2021, 22:07

Door individuele fouten in de tweede helft heeft RKC Waalwijk zaterdagavond zichzelf de das omgedaan tegen AZ: 1-3. De Brabanders kwamen nog wel op 1-0 voor via AZ-huurling Thijs Oosting, maar na rust namen de betere Alkmaarders afstand met wat hulp van RKC. Anas Tahiri leidde de 1-2 van Myron Boadu in met een dieptepass en met nog twintig minuten op de klok pakte Sylla Sow een oliedomme rode kaart. Calvin Stengs besliste daarop het duel met de 1-3. Door de zege sluit AZ weer aan bij PSV, RKC blijft vooralsnog veertiende.

Met nog vier duels voor de boeg was er voor beide ploegen alles aan gelegen om drie punten te pakken. RKC was door zes nederlagen op rij weer in de degradatiezorgen gekomen, het had nog maar twee punten voorsprong op nummer zestien FC Emmen. AZ wil graag nog tweede worden en instromen in de voorronde van de Champions League, maar stond wel drie punten achter op nummer twee PSV. De Eindhovenaren hebben ook nog eens een veel beter doelsaldo.

Uitgerekend Oosting was het die zijn eigenlijke werkgever bepaald geen goede dienst verleende. De spits maakte namelijk na iets meer dan een kwartier de 1-0. Middenvelder Richard van der Venne wachtte tot het juiste moment om de bal door de benen van Bruno Martins Indi te spelen, bereikte zo Oosting en die wipte de bal keurig over de uitgekomen Marco Bizot. De keeper had Van der Venne eerder al van scoren afgehouden, maar het stiftje van Oosting was hem te machtig.

De 1-0 kwam niet uit de lucht vallen. RKC was in de openingsminuten de betere ploeg en had weinig te vrezen van AZ. De nummer drie van de Eredivisie kwam er zo nu en dan door via de linkerkant, maar er kwam geen goede eindpass. Toch slaagde AZ erin om in minuut 28 een goal te maken: Stengs speelde Albert Gudmundsson aan, die draaide weg bij Ahmed Touba en schoof de bal in de lange hoek voor de 1-1. Daarmee gingen de spelers aan de thee, ook omdat Kostas Lamprou vlak voor rust nog een poging van Boadu uit zijn doel hield.

Zo schoot het dappere RKC zichzelf in de voet en dat deed in minuut zeventig opnieuw. Sow vocht een duel uit met Timo Letschert en werd daarbij door de verdediger van AZ al liggend nog eens meegenomen in een judoachtige worp. Sow belandde daardoor half op Letschert en leek vervolgens een trappende beweging te maken richting het hoofd van Letschert, op het moment dat zijn schoen daar al dichtbij was. Dennis Higler constateerde dat en gaf rood. Letschert kwam er vanaf met geel.

Met tien man kon RKC al helemaal geen vuist meer maken tegen het sterkere AZ. De Waalwijkers kregen een minuut of tien voor tijd ook nog de 1-3 om de oren, waardoor het helemaal gespeeld was. Het was Stengs die zich de betere toonde ten opzichte van Touba en zijn zevende van het seizoen maakte. In de absolute slotfase had AZ nog vaker kunnen scoren, maar Gudmundsson vergat zijn tweede te maken. De drie punten gingen desondanks mee naar Noord-Holland, RKC mag het volgende week op bezoek bij VVV-Venlo weer proberen.

Opstellingen en beoordelingen*:

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 5, Juriën Gaari 6, Melle Meulensteen 6, Ahmed Touba 6, Thierry Lutonda 6, Vurnon Anita 5.5 (87. Hans Mulder -), Anas Tahiri 4.5 (71. Augustijns -), Richard van der Venne 6 (71. Finn Stokkers -), Cyril Ngonge 5 (60. Lennerd Daneels 5), Sylla Sow 4, Thijs Oosting 6 (87. Vitalie Damascan -).

AZ: Marco Bizot 6.5, Jonas Svensson 6 (71. Yukinari Sugawara -), Timo Letschert 5, Bruno Martins Indi 5.5, Owen Wijndal 5.5, Fredrik Midtsjø 6.5, Tijjani Reijnders 6.5 (78. Jordy Clasie -), Albert Gudmundsson 6.5, Calvin Stengs 7.5, Myron Boadu 6.5 (80. Dani de Wit -), Jesper Karlsson 5.

Man of the match: Calvin Stengs

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen