Fortuna zet stap richting play-offs na ruime zege op Twente

1 mei 2021, 20:51   Bijgewerkt: 1 mei 2021, 22:03

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond in het eigen Fortuna Sittard Stadion goede zaken gedaan in de strijd om een play-offticket voor Europees voetbal. De Limburgers versloegen een onzichtbaar FC Twente gemakkelijk met 3-0 en komen daarmee weer op twee punten van nummer acht Heracles Almelo. Lisandro Semedo was de smaakmaker van de avond met twee doelpunten.

Het duel tussen Fortuna Sittard en FC Twente was zaterdagavond een clash tussen twee ploegen die allebei hun laatste strohalm wilden grijpen voor een play-offticket voor Europees voetbal. De ploegen stonden voorafgaand aan het duel met hetzelfde aantal punten (37) gedeeld negende op de ranglijst. Door de 4-0 overwinning van Heracles Almelo op VVV-Venlo eerder op de dag, zou de winnaar op twee punten van nummer acht Heracles komen en daardoor in de race blijven om het play-offticket. De verliezer zou afhaken.

Bij Fortuna zat zaterdagavond aanvalsleider Sebastian Polter op de bank, terwijl FC Twente achterin Jayden Oosterwolde (geschorst) en Kik Pierie (geblesseerd) miste. Wout Brama en Luka Ilic maakten hun rentree in de selectie van Ron Jans. Na drie minuten had Fortuna al bijna haar snelle doelpunt te pakken. Twente kreeg een corner van de thuisploeg niet weggewerkt: Joël Drommel zat mis en uiteindelijk voorkwam Tyronne Ebuehi de openingstreffer van Semedo. Kort daarna kreeg Fortuna weer een gevaarlijke corner, dat sterk aan de wedstrijd was begonnen. Martin Angha kon niet helemaal goed bij de bal en kopte in de handen van sluitpost Drommel.

Dumic leek Twente vlak voor rust nog uit een vrije trap van Gijs Smal op gelijke hoogte te koppen, maar de vlag van de grensrechter ging omhoog. Na een paar minuten vergaderen kwam ook de VAR tot dezelfde conclusie als de grensrechter: buitenspel. Ook het begin van de tweede helft was voor Fortuna. Na een opnieuw ingebrachte hoekschop kreeg Flemming de bal op het hoofd. Hij werd echter dusdanig gehinderd dat hij de bal niet meer richting doel kon koppen. En nog geen minuut daarna liet wederom Flemming het na om Fortuna op 2-0 te zetten. Nathan Markelo ging gruwelijk in de fout en Semedo bood de kans aan Flemming. Zijn doelpunt werd voorkomen door Drommel.

Fortuna bleef kansen creëren en dwong uiteindelijk een strafschop af. Semedo schoot van dichtbij tegen de arm van invaller Brama aan. Scheidsrechter Gerrets deed eerst niks, maar besloot na het raadplegen van de beelden om alsnog een penalty te geven. Seuntjens bleef koel vanaf elf meter en verdubbelde de voorsprong voor Fortuna. Drommel kwam heel dichtbij, maar kon de treffer niet voorkomen.

Opstellingen en beoordelingen:*

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6; George Cox 6.5, Roel Janssen 6, Martin Angha 6, Lazaros Rota 6 (81. Clint Essers –); Ben Rienstra 6,5 (81. Samuel Moutoussamy –), Tesfaldet Tekie 6,5, Zian Flemming 6,5 (88. Leroy George –); Lisandro Semedo 8, Mats Seuntjens 7 (81. Dimitrios Emmanouilidis –), Emil Hansson 5 (64. Sebastian Polter 5,5)

FC Twente: Joël Drommel 6,5; Tyronne Ebuehi 5, Dario Dumic 4 (79. Mees Hilgers –), Nathangelo Markelo 4, Gijs Smal 6; Ramiz Zerrouki 4 (46. Wout Brama 5), Jesse Bosch 4,5 (46. Luka Ilic 5), Godfried Roemeratoe 6; Luciano Narsingh 4 (79. Daan Rots –), Danilo 4, Queensy Menig 5 (79. Thijs van Leeuwen –)

Man of the Match: Lisandro Semedo

*spelers moeten minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.