Promotiespanning stijgt na remise De Graafschap en zege Almere

30 april 2021, 21:57

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om achtervolger Almere City op afstand te houden. De kraker tegen kampioen SC Cambuur eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor Almere - dat zelf wist te winnen - dichterbij kwam. De Graafschap heeft nog drie punten nodig om zich alsnog te verzekeren van een ticket voor de Eredivisie.

SC Cambuur - De Graafschap was vanavond meer dan een interessant duel tussen de nummers één en twee van de Eerste Divisie. De bezoekers konden bij winst een enorme stap zetten richting promotie naar de Eredivisie. De ploeg zou dan alleen op doelsaldo nog in te halen zijn voor achtervolgers Go Ahead Eagles en Almere City, die bovendien zelf zouden moeten winnen om in het spoor te blijven. Aan SC Cambuur, dat zich vorige week al tot kampioen kroonde, de sportieve plicht om de ploeg uit Doetinchem te verslaan en de hoop voor de nummers drie en vier in leven te houden.

Het was De Graafschap dat echter op voorsprong kwam. Zo'n 2400 supporters van de kampioen zagen een half uur nadat de bezoekers voor hun team een erehaag hadden gevormd, hoe Michael Breij de bal uit een hoekschop achter zijn eigen doelman werkte. De bezoekers produceerden in de eerste helft geen enkel schot op doel, maar gingen zo toch met een belangrijke voorsprong de rust in. Een kwartier na het begin van de tweede helft volgde dan echter toch de verdiende gelijkmaker. Giovanni Korte haalde verwoestend uit en klopte doelman Rody de Boer. In het laatste halfuur van de wedstrijd waren de gevaarlijkste kansen voor De Graafschap, maar de bal wilde er niet meer in. Het bleef 1-1.

Almere City - Jong Ajax 1-0

Door het gelijkspel is de promotie van De Graafschap nog allesbehalve zeker, te meer omdat Almere City wel wist te winnen. De ploeg kreeg bezoek van Jong Ajax en kwam lange tijd niet tot scoren, maar in de 76e minuut was daar toch de bevrijdende - en bovendien prachtige openingstreffer van John Yeboah. Het was het enige doelpunt van de wedstrijd, onder meer doordat Brian Brobbey in de eerste helft een strafschop het stadion uit schoot. In de slotfase pakte Ajacied Kian Fitz-Jim bovendien een tweede gele kaart, waardoor de bezoekers met tien richting het einde moesten. Almere houdt daarmee zicht op plek twee; het gat met De Graafschap is nog maar vier punten. Go Ahead Eagles, de andere kanshebber voor die positie, komt zondag in actie tegen Helmond Sport.