Stevens heeft filmtip voor VVV: "Die boodschap heb je soms nodig"

30 april 2021, 17:59

VVV-Venlo is de ploeg die er op ADO na het slechtst voor staat in de strijd tegen degradatie. De ploeg staat op plek zeventien en waar de concurrentie de weg omhoog heeft gevonden, verloren de Limburgers de laatste elf competitiewedstrijden. De vraag is wat er moet gebeuren om toch te handhaven. 

"Vertrouwen en plezier", luidde het antwoord van Huub Stevens in Tubantia. "Dat is alles in topsport. Die elementen moet je zien terug te krijgen. Laat dat negativisme verdorie achter je." De trainer die onder meer Hamburger SV en Schalke 04 (twee keer) voor degradatie wist te behoeden, snapt dat dat simplistisch klinkt, maar zweert er toch bij. "Als die elementen niet uit wedstrijden te halen zijn, moet dat via trainingen gebeuren. Denk aan simpelere afwerk-oefeningen, vormpjes waarin spelers weer voelen dat ze kwaliteit hebben. Dat kan echt heilzaam werken."

Robert Maaskant noemt twee manieren waarop VVV de strijd tegen degradatie succesvol aan kan gaan. "Speltechnisch is dat óf je volledig ingraven, óf volledig van God los gaan, maar niet van beide half. Qua teamproces kan het ook nuttig zijn eens een bommetje te laten ontploffen. De boel opnaaien in de kleedkamer, dat kan helpen. Bij Go Ahead Eagles heb ik spelers stevig zien vechten op de training. Dat is echt niet altijd dé oplossing, maar het tekende wel de urgentie bij de spelers. Met verslapping en berusting red je het sowieso niet."

Tijdens de vormdip van Sparta begin dit jaar, adviseerde Maaskant om kickbokser Rico Verhoeven te laten speechen. Het idee erachter was dat het kan helpen 'een ander, krachtig geluid' te laten horen. Ook Stevens ziet iets in die opvatting. "Bij een van mijn Duitse clubs heb ik de spelers eens een film laten zien over een vader die met zijn invalide zoon een marathon loopt. Het gaf de selectie een boost." In het geval van VVV opperde Stevens The Last Dance, de documentaireserie over basketballer Michael Jordan. "Alles kan, ook als je denkt dat het niet kan. Die boodschap heb je als sporter soms nodig." 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen