De verbluffende statistieken van Ten Hag bij Ajax

30 april 2021, 11:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Erik ten Hag heeft zijn krabbel gezet onder een contract dat hem tot de zomer van 2023 aan Ajax bindt. Daarmee maakt hij een einde aan een maandenlange geruchtenstroom rond zijn persoon. Voor de Amsterdammers zal het een enorme opluchting zijn dat Ten hag heeft bijgetekend, want geen coach was de laatste jaren zó succesvol als Ten Hag. De meest indrukwekkende cijfers van drie jaar Ten Hag op een rij.

Succespercentage

Van alle trainers die minstens honderd duels aan het roer stonden in de Eredivisie, kan Ten Hag bogen op het beste gemiddelde. De oefenmeester coachte in totaal 105 duels, waarvan hij er 82 in een overwinning omzette. Dat betekent een percentage van 78 procent. Daarmee blijft hij Ernst Happel (Feyenoord, 74%), Aad de Mos (Ajax, 73%) en Guus Hiddink (PSV, 73%) ruim voor. Alleen Stefan Kovács deed het beter, maar hij stond slechts 68 Eredivisie-duels aan de leiding. Onder hem veroverde Ajax 2,69 punten per wedstrijd.

Meerdere bekers

Voor Ajax geldt de KNVB beker eigenlijk al jarenlang als bijzaak: de prijs winnen is leuk, maar in Amsterdam gaat het vooral om Europees succes en de landstitel. Toch mag de beker met recht worden gezien als hoofdprijs. Waar menig Ajax-coach de laatste jaren faalde de trofee in de wacht te slepen, lukte het Ten Hag al twee keer: in 2019 en 2021. Alleen Rinus Michels (drie) en Johan Cruijff (twee) deden dat minstens zo vaak.

Doelpuntenmachine

Eind oktober slechtte Ten Hag met Ajax de grens van 250 treffers onder zijn leiding. Daarvoor had hij slechts 82 wedstrijden nodig, waardoor hij Johan Cruijff evenaarde. De voetballegende liet Ajax in 1987 na evenveel duels de grens van 250 passeren. Aad de Mos (84 duels), Rinus Michels (86) en Guus Hiddink (87) volgen.

Prijzenkast

Met de behaalde landstitel in 2019, de bekers (2019 en 2021) en de Johan Cruijff Schaal (2019) is de prijzenkast van ten Hag al aardig gevuld. Dit weekend heeft hij aan een punt tegen FC Emmen genoeg om zijn tweede landstitel officieel binnen te halen. Om de meest succesvolle coach ooit af te troeven, is er nog een lange weg te gaan. Louis van Gaal leidde de Amsterdammers tussen 1991 en 1997 naar liefst elf hoofdprijzen.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen