Ook Gudde en Vd Sar kritisch op stopzetten pilot: "Onnavolgbaar"

29 april 2021, 18:56   Bijgewerkt: 29 april 2021, 19:03

Naast enkele clubs en Supporterscollectief Nederland heeft ook KNVB-directeur Eric Gudde zich kritisch uitgelaten over de beslissing van de KNVB om de komende speelronde geen supporters toe te laten bij wedstrijden in de Eredivisie. In gesprek met de NOS noemde hij het besluit 'zeer teleurstellend, onnavolgbaar en niet uitlegbaar'. 

Afgelopen weekend werd voor het eerst sinds speelronde twee weer publiek toegelaten in de Nederlandse stadions, maar een vervolg kreeg die pilot niet. "Dat is dus een losse flodder geweest. Ik kan het niet anders betitelen", zei Gudde. "Er is in totaal 925 miljoen uitgetrokken voor allerlei testen met publiek. Ook wij hebben daaraan deelgenomen, met het oog op perspectief. De pilot was een succes; de supporters waren blij, de burgemeesters waren tevreden... En nu wordt het initiatief weer verbroken. Dat is onnavolgbaar."

Lees ook: Kabinet neemt besluit: geen publiek welkom bij Eredivisie-duels

Argumenten voor het beëindigen van de pilot waren er volgens Gudde nauwelijks. "De enige uitleg die we krijgen is dat het juridisch niet dichtgetimmerd is. Een paar weken geleden zeiden we al: 'zorg nou dat het wettelijk geregeld is.'" De directeur hoopt dat er tijdens de laatste Eredivisiewedstrijden wel weer publiek bij kan zijn. "Minister Van Ark (Sport, red.) heeft me vandaag nog verteld dat ze ermee aan de slag gaat."

Gudde vervolgde: "Wij dachten dat we het perfect gepland hadden, richting het einde van de competitie. Voor de clubs is dit heel jammer. De mogelijkheid om toeschouwers te ontvangen, helpt om een bruggetje te maken naar volgend seizoen." De KNVB heeft het nieuws dan ook niet zomaar geaccepteerd. "Je mag aannemen dat de gesprekken van vandaag niet de meest gezellige waren. Als je kijkt naar een volle Ikea, of andere plekken, en je ziet hoe goed het bij het voetbal afgelopen weekend geregeld was, dan is het niet uit te leggen dat het nu plotseling niet meer kan."

Lees ook: Onbegrip bij Supporterscollectief: "Geen touw aan vast te knopen"

Van der Sar

Later op de dag kwam ook Ajax-directeur Edwin van der Sar met een reactie. "Wij vinden het onbegrijpelijk", valt te lezen op de website van de club. "Er zaten vorige week bij Ajax - AZ bijna 7500 supporters in de Arena. Iedereen was getest en het is allemaal naar wens verlopen. Het enthousiasme was enorm en goed voelbaar in het stadion. Zondag komt Emmen hier op bezoek. Het smaakte naar meer, maar het wordt veel minder. Sterker nog, het voelt alsof we terug bij af zijn."

"Ik sluit me aan bij de woorden van de KNVB, ECV en KKD, die constateerden dat de pilot een losse flodder was en dat het niet uit te leggen is aan de fans", vervolgde Van der Sar, wiens club tegen Emmen het kampioenschap officieel kan maken. "We willen dit seizoen mooi afsluiten en daar horen supporters bij. Helaas wordt ons geduld opnieuw op de proef gesteld."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen