De bizarre statistieken van Frenkie dit seizoen bij Barça

28 april 2021, 12:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Frenkie de Jong staat donderdagavond voor een bijzondere wedstrijd in dienst van FC Barcelona. De Nederlandse middenvelder kan zijn 89ste officiële spelen en dat zijn er precies zoveel als hij in totaal voor Ajax uitkwam. Vanaf dat moment wordt de Catalaanse grootmacht de club die hij het vaakst diende en sowieso kan de marathonman beschikken over flink wat bijzondere statistieken dit seizoen.

De Nederlander die afgelopen weekend weer werd gekozen in het team van de week is namelijk de speler die by far (!) de meeste minuten maakte dit seizoen over alle competities namens Barça. De Jong maakte 4058 speelminuten en is de enige uit de selectie van Koeman die over de vierduizend speelminuten ging tot dusver. Lionel Messi (3742), Jordi Alba (3702), Marc-André teer Stegen (3450) en Antoine Griezmann (3392) volgen op gepaste afstand. Talent Pedri kwam weliswaar één keer vaker in actie (47 om 46), maar kwam slechts tot 3239 speelminuten dit seizoen omdat hij veel vaker gewisseld wordt.

Ook in andere statistieken blinkt Frenkie uit: hij bijvoorbeeld kwam tot 271 balveroveringen dit seizoen, met slechts een gemiddelde van 0,6 overtreding per wedstrijd. De Jong staat zodoende al elf wedstrijden op scherp in de Primera Division, toch laat Koeman hem vrijwel altijd staan – zelfs voor het treffen met Real Madrid, omdat De Jong zich klaarblijkelijk ook zonder overtredingen kan redden.

Ook aanvallend is De Jong belangrijk in het spel van FC Barcelona: niet alleen haalt hij een passingspercentage van 92,3% op gemiddeld bijna tachtig passes per wedstrijd - waarmee hij boven Dani Parejo (2233) en Sergio Busquets (2018) de meest succesvolle passes verstuurt (2253). Ook neemt zijn directe aandeel in doelpunten en assists toe: met zeven goals en acht assists liggen de aantallen ruim twee keer zo hoog als vorig seizoen. Dat is extra knap in de wetenschap dat hij dit seizoen nog regelmatig speelt als centrale verdediger onder Koeman. Sowieso speelde hij in totaal op vijf verschillende posities, waardoor Marca hem de bijnaam El Crack gaf.  

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen