Denemarken trekt andermaal aan de bel over Qatar

Denemarken trekt andermaal aan de bel over Qatar

27 april 2021 – Denemarken laat het er niet zomaar bij zitten wat betreft de organisatie voor het WK 2022. Het Europese land blijft enorm kritisch op het feit dat het toernooi in Qatar gespeeld gaat worden en heeft op de eigen website een kritische brief geplaatst.

Onder de kritische brief staan de namen van voorzitter Jasper Moller en directeur Jakob Jensen. 'We zijn zeker tegen een WK in Qatar en zijn kritisch op de mensenrechtensituatie in dat land', wordt er gemeld in de brief. 'We hebben onze zorgen en kritiek de laatste jaren al vaker gedeeld. In de afgelopen weken hebben we gesproken met fans en commerciële partners en nu voeren we de druk op de FIFA op. We geloven namelijk niet dat de gewenste verbeteringen voor arbeiders zijn gerealiseerd. We willen actie, het liefst zo snel mogelijk.'

De Deense bond vindt het verder zeer kwalijk dat det persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting niet worden gerespecteerd in Qatar, omdat dat 'fundamentele vrijheden zijn die altijd moeten worden gerespecteerd.' Denemarken was één van de eerste landen die kritiek naar buiten bracht over de toewijzing van het WK aan Qatar. De ploeg droeg in de afgelopen interlandperiode speciale shirts met daarop de tekst 'Football Supports Change'. Dat voorbeeld werd vervolgens gevolgd door onder meer Nederland en Duitsland, die ook met speciale shirts aandacht vroegen voor de situatie in Qatar.

Denemarken is overigens goed begonnen aan de kwalificatie voor het WK van volgend jaar. Het land staat met negen punten uit drie duels bovenaan in Groep F.

gerelateerd