Sparta brengt heel slecht VVV-Venlo verder in problemen

24 april 2021, 20:40   Bijgewerkt: 24 april 2021, 20:46

Sparta Rotterdam heeft zaterdagavond de kopzorgen van VVV-Venlo verder vergroot. Op Het Kasteel werden de armoedige Venlonaren door goals van Bryan Smeets en Laros Duarte met 2-0 verslagen. Daardoor wordt het ontkomen uit de degradatiezone nog een hele klus voor de ploeg van Jos Luhukay, die met zijn nieuwe club nog geen punt pakte. Sparta Rotterdam mag door de zege blijven dromen van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Vooral voor de bezoekers uit Venlo was het een ontzettend belangrijke wedstrijd. De equipe van Jos Luhukay is in een hevige degradatiestrijd verwikkeld. En dat terwijl de Venlonaren de beschikking hebben over de topscorer van de Eredivisie: Georgios Giakoumakis. Echter moest VVV vanwege een schorsing van de Griek haar wonderspits missen in Rotterdam. Voor de thuisploeg lag er minder druk op de wedstrijd, aangezien de ploeg van Henk Fraser al zo goed als zeker is van nog een jaar op het hoogste niveau van Nederland en zelfs mag dromen van meer.

De tweeduizend Spartanen op de tribunes hadden voorafgaand aan de wedstrijd al een geslaagde avond. De Sparta Marsch, een van de mooiste clubliederen van Nederland, mocht eindelijk weer uit volle borst meegezongen worden. Op het veld begon de thuisploeg vervolgens fel aan de wedstrijd, waardoor VVV vooral moest verdedigen. Dat deden de Limburgers vandaag in een 4-3-3 formatie, in plaats van de 5-3-2 die in het leven werd geroepen toen coach Luhukay het roer overnam van Hans de Koning. Dat verdedigen bleven de bezoekers de hele eerste helft doen, want VVV kwam niet tot kansen. Sparta nam het initiatief en combineerde zo nu en dan frivool, maar in de eindfase was het niet goed genoeg om tot grote kansen te komen.

Toch was het vlak voor rust raak voor de Kasteelheren. Duarte verschalkte VVV-doelman Thorsten Kirschbaum met een van richting veranderd afstandsschot. Zo liet de 24-jarige middenvelder de supporters op Het Kasteel opveren, die in het eerste bedrijf niet heel veel spektakel voorgeschoteld kregen. Desalniettemin vermaakten de aanwezigen zich opperbest en zagen ze dat Sparta ook in de tweede helft de bovenliggende partij was. Dat had ook te maken met het povere spel van VVV, dat de thuisploeg ook alle ruimte gaf om te combineren. Er ontstonden meerdere hachelijke situaties voor de goal van Kirschbaum, die VVV van een grotere achterstand behoedde.

Bekijk ookSparta-fan vraagt vriendin ten huwelijk in de rust

Voor VVV begint te situatie met de week zorgelijker te worden. Het verlies in Rotterdam was de elfde (!) nederlaag op rij en bij winst van FC Emmen kunnen de Limburgers voorlopig zelfs op de zeventiende positie terechtkomen, wat directe degradatie zal betekenen. Luhukay pakte nog geen punt met zijn nieuwe club en zit daardoor serieus in de problemen met de Limburgse club.

Opstellingen en beoordelingen*

Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 6,5, Dirk Abels 6, Tom Beugelsdijk 7,5, Michaël Heylen 6 (78. Adil Auassar -), Aaron Meijers 6,5, Abdou Harroui 7, Laros Duarte 7,5 (73. Reda Kharchouch -), Bryan Smeets 7 Mario Engels 6,5 (78. Emanuel Emegha -), Sven Mijnans 6,5 (79. Deroy Duarte -), Lennart Thy 6,5

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 6; Leon Guwara 4, Tristan Dekker 5,5, Kristopher Da Graca 5, Tobias Pachonik 5; Christos Donis 6 (63. Anastasios Donis 4), Vito van Crooij 4 84. (Wassim Essanoussi -), Joshua John 4 (63. Torino Hunte 5), Danny Post 4,5, Jafar Arias 3,5, Yahcuroo Roemer 4,5 (45. Zinedine Machach 6)

Man of the match: Laros Duarte

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.