SC Cambuur pakt ook titel, belangrijk punt voor De Graafschap

23 april 2021, 22:59   Bijgewerkt: 23 april 2021, 23:36

SC Cambuur is een week na de officieuze én later officiële promotie ook definitief de kampioen van de Eerste Divisie. Zelf rekende het binnen een half uur af met het beloftenteam van AZ (2-4), terwijl Almere City FC zorgde voor het nodige puntverlies van nummer twee De Graafschap (2-2). Omdat die gelijkmaker voor de Doetinchemmers pas laat viel, zal dat voelen als een overwinning.

Ondanks de champagne en een flink feest afgelopen vrijdag had SC Cambuur maar weing last van een kater, want het speelde Jong AZ in de openingfase volledig ondersteboven. Eerst promoveerde Peer Koopmeiners een voorzet van Ragnar Oratmangoen tot Cambuur-goal en vervolgens kwamen ook Robert Mühren (met zijn 35ste (!) doelpunt dit seizoen) en Issa Kallon na goed twintig minuten op het scoreformulier, waarmee het kijken naar Doetinchem begonnen kon worden.

Daar had Elmo Lieftink de thuisploeg via een geweldige treffer al na drie minuten aan een vroege voorsprong geholpen en leek er weinig aan de hand. De Doetinchemmers verkeren in een uitstekende vorm met drie zeges op rij, terwijl Almere City FC de laatste tijd juist flink wat zand in de motor had en drie duels achtereen punten liet liggen. Bij een zege van De Superboeren stonden zij officieus in de Eredivisie, maar bij een zege voor de bezoekers, lag het weer helemaal open.

Het leek echter wel alsof Cambuur in de pauze al een kampioensdrankje had gedaan, want in het tweede bedrijf was het geen schim meer van het normaliter zo stabiele en sterke elftal. Met enkele simpele foute leidde het twee Jong AZ-doelpunten in, al kwam de zege niet in gevaar, waardoor het kampioenschap de ploeg definitief niet meer kan ontgaan.

Wie er met de Leeuwarders meegaan is nog maar de vraag: De Graafschap (dat nog wel tegen Cambuur speelt) maakte in dat kader diep in blessuretijd nog wel de hééll belangrijke gelijkmaker in blessuretijd via Jesse Schuurman (2-2). Het deed aan het feestje van Cambuur helemaal niets af, maar maakt de weg naar de Eredivisie voor De Superboeren wel heel wat makkelijker.